Gemeente Goes

Zwembadtunnel krijgt nieuw kunstwerk

De kunstenaar Gayan de Munck begint op 21 mei as. in opdracht van de gemeente aan een kunstwerk in het fietstunneltje onder de Ringbaan Oost bij het zwembad.

Hij wordt hierin bijgestaan door drie andere graffiti-artiesten Stefan, Gabrielle en Marcel, die allemaal expert zijn binnen een bepaald vakgebied (drie-dimensionale werken, cartoonachtige afbeeldingen en realistische portretten). De Munck is verantwoordelijk voor het ontwerp en coördinatie van het kunstwerk.

Uitgangspunten en uitleg kunstwerk

Op verzoek van de gemeente heeft De Munck sport als belangrijk beeldend element gebruikt in de thematiek van de muurschildering. Volgens De Munck is sport: beweging, spel, fun, nostalgie en een sociale bezigheid. Daarnaast heeft hij gekozen voor mode als tweede visueel middel om de sport-elementen te versterken. Mode heeft te maken met uiterlijk en trends zoals kleding en accessoires als Ipods en videogames. Een modisch element in de schildering is bijvoorbeeld een 'Pied de poule'-structuur die uitvergroot is, waardoor het een soort pixelart wordt als in een videogame.

Sociale veiligheid

De zwembadtunnel is een belangrijke fiets- en voetverbinding van en naar het recreatiegebied de Hollandsche Hoeve en Sportpunt Zeeland. Een frisse uitstraling van de tunnel moet bijdragen aan het gevoel van veiligheid.

Planning

De tunnel wordt op 18 mei schoongemaakt door een bedrijf en op 21 mei begint De Munck met zijn voorbereidingen en de eerste schetsen. De andere drie artiesten komen er op 25 en 26 mei bij. De gemeente voorziet het kunstwerk van een coating en past de bestrating bij de ingangen van de tunnel aan in zwart/wit, omdat deze deel uitmaken van het kunstwerk.