Gemeente Den Haag

De Pier is al ruim een eeuw lang beeldbepalend voor Scheveningen. De Pier biedt een uniek uitzicht op de Noordzee en de Scheveningse boulevard. Ieder jaar bezoeken zon veertien miljoen mensen De Pier. Deze attractie van formaat is de afgelopen jaren flink uitgebreid en opgeknapt. Maar het kan nog beter! Daarom dagen de organisatoren van de Dag van de Architectuur (Stichting Dag van de Architectuur, BNA Haaglanden, Stroom, HaAc en gemeente Den Haag) iedereen uit om De Pier van de toekomst te ontwerpen. Het ontwerp voor De Pier mag een nieuw gebouw zijn. Maar je kunt ook een nieuwe invulling voor De Pier bedenken. Alle ideeën zijn welkom.

De ontwerpen worden beoordeeld door een deskundige jury en indien mogelijk meegenomen in de toekomstplannen voor De Pier. De winnaar wint een geldbedrag van 1.500. Hoofdsponsor Rabo Vastgoed stelt daarnaast een bijdrage van 5.000 beschikbaar voor een goed doel. De winnaar mag in overleg met Rabo Vastgoed kiezen waar de donatie naartoe gaat. De prijs wordt tijdens het middagprogramma van de Dag van de Architectuur op zaterdag 23 juni a.s. uitgereikt door de juryvoorzitter. De winnaar en de keuze van donatie worden ook bekend gemaakt in het Haagse katern van het Algemeen Dagblad op maandag 25 juni 2007.

Deelname
Zet je ideeën met een korte toelichting op A3 formaat (29,7 x 42 cm). Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en emailadres op de achterzijde en stuur je ontwerp voor 13 juni naar: Gemeente Den Haag, DSO/Communicatie, Spui 70, 2511 BT Den Haag, t.a.v. Anita Verwoest, onder vermelding van 'Ideeënprijsvraag Dag van de Architectuur'. Ook maquettes zijn van harte welkom. Iedereen kan aan de prijsvraag meedoen, individueel of als groep. Of je nu scholier, student, ambtenaar, architect of kunstenaar bent. Elk creatief ontwerp is welkom. Inzendingen worden niet geretourneerd. De auteursrechten blijven bij de inzender, maar het staat de organisatie vrij inzendingen te publiceren of tentoon te stellen in directe samenhang met de Dag van de Architectuur.

Vakjury
De inzendingen worden door een deskundige jury beoordeeld op creativiteit, orginaliteit en functionaliteit. De jury bestaat uit de Haagse stadsstedenbouwer Maarten Schmitt (voorzitter), Martin van der Valk (eigenaar van De Pier), Ira Koers (lid van de Welstand) en Gert van der Hooning (adjunct regiodirecteur Rabo Vastgoed).

De Pier in vogelvlucht
De Pier is rond 1900 in samenhang met het Kurhaus ontworpen. In de Tweede Wereldoorlog werd het paviljoen door de Duitse bezetter gebruikt als opslag en daarna gesloopt. In de jaren 50 is De Pier weer opgebouwd. In 1991 werd De Pier voor het symbolische bedrag van 1 gulden door het Van der Valk concern overgenomen. In nauw overleg met de gemeente Den Haag heeft Van der Valk zich met veel energie gestort op dit prestigieuze project. Maar het kan nog beter. De Pier moet weer beeldbepaler en trekpleister van de Scheveningse badplaats worden. De ideeënprijsvraag kan hier wellicht een bijdrage aan leveren.

Dag van de Architectuur
Ook dit jaar valt er veel te beleven in Den Haag tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 23 juni 2007. Het thema is dit jaar 'tijdelijk verblijf'. Diverse gebouwen, die normaal voor publiek gesloten zijn, zijn deze dag van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Zo zijn er rondleidingen in Scheveningen, het Spuikwartier en de Binckhorst. Meer informatie over de Dag van de Architectuur vindt u vanaf begin juni op www.dvda-denhaag.nl.