Gemeente Schiedam


Mei

Bestemmingsplan Groene Long 2007 gaat in procedure

16 mei 2007

Schiedam ligt in het zeer verstedelijkte en geïndustrialiseerde Rijnmondgebied. De druk op de openbare ruimte en dus ook de groenvoorzieningen is groot. Toch heeft de stad nog veel groen. Het heeft een vrijwel aaneengesloten band van parken en groenstroken die loopt van het centrum van de stad via de Nieuwe Maas tot in het open gebied van Midden-Delfland. Dit wordt de Groene Long van Schiedam genoemd. In de Groene Long komen zeer veel plantensoorten en diersoorten voor, zoals vogels, vlinders, libellen, zoogdieren en amfibieën, die elders in de stad niet worden aangetroffen. Verder heeft de Groene Long een grote recreatieve functie. Om de leefbaarheid van Schiedam te vergroten dienen deze natuurwaarden en recreatieve functies behouden en verder ontwikkeld te worden.

Om de claims op de openbare ruimte te kunnen beoordelen en om de bestaande groenvoorzieningen te verbeteren, is een visie op de gewenste groenstructuur een noodzaak. Een belangenafweging kan namelijk pas goed plaatsvinden wanneer het belang van de groenelementen voor het functioneren van de groenstructuur in de stad is beschreven. Om die reden is in 1995 een groenstructuurplan opgesteld en door de gemeenteraad vastgesteld.

Het Groenstructuurplan is een belangrijk sturingsinstrument voor de langere termijn (> 10 jaar) en geeft een integrale visie op de openbare groene ruimte. Het vormt één van de toetsingskaders voor plannen op het gebied van de ruimtelijke inrichting en ontwikkeling van Schiedam. In het Groenstructuurplan wordt voor verschillende linten, plekken en gebieden de gewenste inrichting beschreven

Om het Groenstructuurplan daadwerkelijk als toetsingskader te laten functioneren is het bestemmingsplan Groene Long 2007 opgesteld. Dat is namelijk het enige juridisch bindende instrument. In de nu vigerende bestemmingsplannen wordt de stedelijke ecologische structuur soms niet of niet voldoende beschermd tegen de ruimteclaims van andere stedelijke functies. Hieromtrent zijn geen dan wel geen afdoende bepalingen in de plannen opgenomen. Hierdoor kan het voorkomen dat door bepaalde ontwikkelingen, karakteristieke waarden van de stedelijke ecologische structuur verloren gaan dan wel in ernstige mate worden aangetast.

Doel van het nu voorliggend bestemmingsplan is dan ook het stellen van nadere regels voor de planologische bescherming van de belangrijkste groengebieden in de hoofdstructuur zoals deze in het Groenstructuurplan worden voorgesteld.

De bestemming voor een bepaalde locatie zal naast een (ecologische) groenfunctie ook ander gebruik van de gronden moeten meenemen. Naast de ´groene´ functie heeft een terrein bijvoorbeeld ook een functie als sportpark of begraafplaats met bijbehorende bouwmogelijkheden. Het terrein heeft dus zowel een ecologische als een maatschappelijke functie. Uitgangspunt is dat de maatschappelijke of andere functie van een terrein reeds in een vigerend bestemmingsplan is geregeld. In het voorliggende bestemmingsplan worden deze bestaande gebruiksfuncties ongemoeid gelaten doordat het bestemmingsplan is vormgeven als een herziening c.q. aanvulling op de vigerende bestemmingsplannen binnen het plangebied van de Groene Long. De bestaande functies worden als het ware positief bestemd, doch krijgen te maken met een zogenaamde parapluregeling die van toepassing wordt verklaard op alle in de bij het voorliggende bestemmingsplan opgenomen bijlage genoemde bestemmingsplannen. Dit betekent een nadere afweging bij gebruikmaking van bebouwingsmogelijkheden en andere gebruiksfuncties dan groen.

Inloopmiddag bestemmingsplan Groene Long 2007
In het kader van bestemmingsplanprocedure ligt het ontwerp bestemmingsplan Groene Long 2007 voor een ieder ter inzage (met ingang van 21 mei 2007 tot en met 1 juli 2007), bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu van de Stadswinkel, Stadserf 1 te Schiedam. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk dan wel mondeling een reactie indienen.

Op 21 mei 2007 zal, van 15.00 tot 18.00 uur, in het kader van deze procedure een inloopmiddag plaatsvinden waarbij u in de gelegenheid wordt gesteld om vragen te stellen en opmerkingen te maken over dit bestemmingsplan. De inloopmiddag zal plaatsvinden in de ruimte van de Stadswinkel, Stadserf 1 te Schiedam.