TenneT


Maatregelen hoogspanningslijnen gemeente Oostzaan

16-05-2007 TenneT gaat borstelwerkzaamheden uitvoeren aan de hoogspanningslijnen in Oostzaan. Tevens wordt bij een aantal masten in dezelfde regio de glazen isolatoren vervangen door kunststof exemplaren. Met deze activiteiten wordt invulling gegeven aan aanbevelingen van onderzoeksbureau KEMA, dat in opdracht van TenneT onderzoek heeft gedaan naar geluidshinder van de hoogspanningslijnen in Oostzaan.

Alhoewel de KEMA-studie over de geluidshinder nog niet in definitieve vorm beschikbaar is, zijn de contouren van de conclusies en aanbevelingen zodanig dat TenneT al maatregelen kan aankondigen.

Borstelen geleiders

KEMA vermeldt onder meer dat het ontwerp van de huidige hoogspanningslijn voldoet wat betreft corona. Dit zogenoemde corona-effect ontstaat met name bij hoge luchtvochtigheid en kan geluidshinder veroorzaken. Wel is er sprake van vervuiling op de hoogspanningslijnen. Om geluidshinder te beperken beveelt KEMA daarom aan de lijnen in de nabijheid van de woningen in Oostzaan te borstelen. TenneT zal van de 380 kilovolt-verbinding Beverwijk-Oostzaan het deel tussen de masten 44 (Kerkstraat) en 45 (Kievit) en een aangrenzend deel borstelen. Van de verbinding Oostzaan-Diemen wordt het deel tussen en rondom de masten 2 en 3 (Zuideinde) schoongemaakt.

Isolatoren worden vervangen

Verder geeft KEMA in de rapportage aan dat er corona is waargenomen bij de glazen isolatoren (de verbindingstukken tussen de hoogspanningslijnen en de masten). Dit effect kan worden beperkt door toepassing van kunststof isolatoren. Daarom vervangt TenneT de glazen isolatoren in de masten nabij de woningen door kunststof exemplaren. Het gaat om vervanging in de masten 44 (Kerkstraat) en 45 (Kievit) van de verbinding Beverwijk-Oostzaan en van de masten 2 en 3 (Zuideinde) van de verbinding Oostzaan-Diemen.

TenneT streeft ernaar de werkzaamheden op een zo kort mogelijke termijn uit te voeren. Gezien de functie van de hoogspanningslijnen als onderdeel van het landelijk hoogspanningsnet, de duur van de te verrichten werkzaamheden en het feit dat nog exact bepaald moet worden welke kunststofisolatoren het meest geschikt zijn, zal dat niet binnen enkele weken plaats kunnen vinden. Zodra hier meer over bekend is, zal TenneT hierover communiceren.

Onderzoek EM-velden

Naast een onderzoek naar geluidshinder heeft KEMA eerder dit jaar ook onderzoek gedaan naar de elektromagnetische velden rondom de hoogspanningslijnen in Oostzaan. De uitkomsten van dit onderzoek geven TenneT geen aanleiding om maatregelen te treffen. Alle uitkomsten van de verrichte metingen en berekeningen voldoen ruimschoots aan de richtlijnen die vanuit het Ministerie van VROM voor bestaande situaties, zoals in Oostzaan, worden geadviseerd. De magnetische veldsterktemetingen zowel binnen deze woningen als buitenshuis vallen ruimschoots beneden de door de overheid gehanteerde advieswaarde van 100 microTesla. De hoogst gemeten waarde bedraagt 2,8 microTesla. KEMA heeft daarnaast vastgesteld dat het verhogen van de spanning op de lijn voor smallere magneetveldzones zorgt. Uit de berekeningen volgt dat door het verhogen van de spanning van 150 kV naar 380 kV de breedte van de magneetveldzone afneemt. Voor de verbinding Beverwijk-Oostzaan neemt deze globaal af van 270 meter tot 200 meter en voor Oostzaan-Diemen globaal van 215 meter naar 165 meter. Het aantal woningen dat binnen de magneetveldzone ligt neemt door het verhogen van de spanning af.

Over het project Randstad380

TenneT heeft de spanning op deze lijnen in medio 2006 op het oorspronkelijke niveau van 380 kV gebracht. Dit is gebeurd in het kader van het toegenomen elektriciteitsverbruik en transport in de Randstad. TenneT is momenteel bezig met het project Randstad380. Dit betreft de bouw en uitbreiding van een aantal
hoogspanningsverbindingen. Het gaat om het traject dat loopt van de Maasvlakte, Westerlee, Wateringen, Bleiswijk, Beverwijk naar Diemen. De uitbreiding is nodig in verband met de toename van bedrijven en woningen in de Randstad, de ontwikkelingen in de ICT-sector, moderne productiemethoden in de glastuinbouw en het toenemend gebruik van elektrische apparaten in de huishoudens. Naast de toename van het verbruik neemt ook de vraag naar transport van elektriciteit toe: afnemers kopen hun stroom daar waar de prijs en voorwaarden voor hen het gunstigst zijn. Dat is niet altijd in hun eigen regio. Daardoor ontstaan meer transporten over langere afstanden dan in het verleden het geval was.