Provincie Limburg

Provincie neemt initiatief tot website over bevolkingsdaling De Provincie Limburg gaat opdracht geven om een website te bouwen waar

alle vindbare en beschikbare kennis over demografische ontwikkelingen kunnen worden geraadpleegd. Het idee komt voort uit de maandelijkse bijeenkomsten van de Provincie Limburg en andere samenwerkingspartners die zich met demografische ontwikkelingen bezighouden.

Gedeputeerde Herman Vrehen: In het netwerk is vastgesteld dat er op dit moment op heel veel verschillende plaatsen en op zeer diverse terreinen kennis is en wordt gemaakt over bevolkingsontwikkeling. Die kennis willen we graag bundelen en vastleggen in dit zogenaamde kennisknooppunt. Het structureren en bij elkaar brengen van de kennis op één plek helpt ons, naast een intensieve lobby, om het onderwerp bij overheden en instanties op de agenda te krijgen en er samen mee aan de slag te gaan.

Omdat structurele bevolkingsdaling zich nog nooit eerder in de geschiedenis heeft voorgedaan is er een grote behoefte aan kennis over dit onderwerp. De Provincie is al langere tijd aan de slag met dit onderwerp. Een logische vervolgstap is dan ook de inspanning om alle beschikbare kennis bij elkaar te brengen en te ontsluiten. Dat gaat op twee manieren gebeuren. Via een virtueel kennisknooppunt (een website) wordt alle vindbare en beschikbare kennis ter beschikking gesteld. Deze te bouwen website zal naast kennisdeling ook een module bevatten die het mogelijk maakt om opgedane ervaringen met elkaar te delen. In een tweede fase zal het virtuele knooppunt uitgebouwd worden zodat men er ook met vragen terecht kan. Ook in het vormen en zoeken van netwerken speelt het knooppunt dan een belangrijke rol. Een tweede lijn die al eerder is ingezet is de instelling van een fysiek kennisknooppunt. Een groep van kenniswerkers wisselt een keer per kwartaal gegevens en kennis over demografische ontwikkelingen met elkaar uit. Dit gebeurt in de vorm van discussiebijeenkomsten, waar aan de hand van een thema (bijvoorbeeld arbeidsmarkt, onderwijs, bouwen en wonen) de gevolgen voor bevolkingsdaling worden uitgediept. Iedereen die op de een of andere manier met bevolkingsontwikkelingen in aanraking komt, kan deze bijeenkomsten bijwonen. Bovengenoemde twee lijnen moeten ertoe leiden dat partners elkaar gaan vinden en samen gaan zoeken naar nieuwe, innovatieve beleidsoplossingen voor de uitdaging die bevolkingsdaling heet.

GS hebben de demografische ontwikkelingen als een van de belangrijkste trends van dit moment aangemerkt. De demografische ontwikkelingen zullen verankerd worden in de vijf programmas uit het nieuwe coalitieakkoord. Uitwerking van effecten, gevolgen van deze ontwikkelingen én nieuwe oplossingsrichtingen zullen daarbij in kaart gebracht worden.

Geïnteresseerden in het netwerk kunnen contact opnemen met mevrouw M. Steijvers, afdeling Strategie en Innovatie van de Provincie Limburg, telnr. (043) 389 71 84, emailadres: mjh.van.der.veer@prvlimburg.nl.

15-5-2007 15:21