GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europarlementariër Buitenweg houdt speech tijdens Gay Pride in Warschau

Brussel, 16 mei 2007 - GroenLinks-europparlementariër Kathalijne Buitenweg bezoekt van 18 tot 20 april Polen. Naast deelname aan de Gay Pride optocht in Warschau op zaterdag 19 mei, houdt Buitenweg voorafgaand een speech voor de duizenden Gay Pride-gangers. Ook gaat ze de avond voor de Gay Pride in debat met Poolse politici over homorechten in Polen.

Buitenweg is door de Poolse Pride-organisatie gevraagd deel te nemen om Poolse homo's, lesbiennes en homo-organisaties een hart onder de riem te steken. Zij is in het Europees Parlement een voorvechter voor homorechten in heel Europa en heeft zich veelvuldig in de Poolse pers uitgesproken over de homofobische voorstellen en uitlatingen van de Poolse regering.

In Polen hebben homo's en lesbiennes geen gemakkelijk bestaan. Onlangs lanceerde de Poolse minister van Onderwijs nog een wetsvoorstel om 'homoseksuele propoganda' op scholen te verbieden. Openlijk homoseksuele docenten zouden dan ontslagen kunnen worden. Inmiddels heeft de Poolse regering dit wetsvoorstel ingeslikt, maar het blijft proefballonnen regenen.

Enkele leden van de Poolse regering noemen homoseksualiteit pervers en een bedreiging voor de samenleving. Volgens Buitenweg zijn deze woorden niet onschuldig en veroorzaken ze een homofobe dynamiek in de Poolse samenleving. Buitenweg wil daarom stelling nemen voor gelijke kansen.

Afgelopen maart nam Buitenweg het initiatief voor een spoeddebat in het Europees Parlement over de situatie in Polen. Met als resultaat dat het Europees Agentschap voor de Grondrechten nu onderzoekt of Polen zich wel houdt aan Europese anti-discriminatieregelgeving. De Poolse regering heeft namelijk nog geen werk gemaakt van het uitvoeren van deze regels. Buitenweg is hier als rapporteur bij betrokken. Het Europees Agentschap voor de Grondrechten komt eind dit jaar met resultaten.
----------------



GroenLinks in de Europese Unie