PvdA Rotterdam


Meedoen is samendoen

Wo 16 Mei 2007 - Ina Chabot
Meedoen is samendoen

Eindelijk is het dan zo ver. In de raad van 10 mei jl. is het initiatiefvoorstel van mijn hand over participatie met algemene stemmen in de raad overgenomen. De raad in Noord heeft daarmee het bestuur duidelijk gemaakt hoe er met het fenomeen participatie omgegaan moet worden.

Wanneer beleid gemaakt wordt is het vanaf heden de regel om na te denken over hoe bewoners en de ondernemers betrokken kunnen worden. Na dat denken zal er een plan gemaakt moeten worden waarin staat op wat voor manier het beste gewerkt kan worden aan participatie. Dat betekent dat in iedere situatie gekeken moet worden over voor wie het beleid bestemd is, of het mogelijk is om mensen actief mee te laten denken en doen in die situatie, of dat er bijvoorbeeld wettelijke regels zijn die daardoor de participatie meer op het niveau van advisering of informeren komt te liggen. Belangrijkste doel is dat het meedoen en samendoen er toe leidt dat de kwaliteit van de besluiten verhoogd wordt. Wanneer mensen weten wat er gebeurt en waarom en daarover hun mening kunnen vormen en ideeën over kunnen geven is de kloof tussen politiek en dagelijks leven een stuk kleiner. Dat betekent ook dat de verantwoordelijkheid veel beter gespreid is en samen gedragen kan worden. Dat was toch immers de bedoeling van de democratie?
Op dezelfde raadsvergadering is de visie van het bestuur voor de langere termijn besproken samen met het bestuurprogramma voor de periode 2007-2010 Gelukkig komt participatie daarin ruim aan bod. In alle subprogramma's (Burgerservice, Jeugd,welzijn en zorg, Veiligheid en wijken en, Wonen en ondernemen) zijn doelen opgenomen waarmee bereikt moet worden dat participatie mede zal leiden tot een deelgemeente waar het niet alleen goed toeven is, maar waar het bruist van de activiteiten.
Om met de slogan van ons PvdA verkiezingsprogramma te spreken: dat geeft moed en veel vertrouwen!

PS. De visie en het bestuursprogramma `Noord bruist' zijn op de deelgemeente verkrijgbaar.