VVD


16-5-2007

Aanpak zwarte economie op Europees niveau

Alle lidstaten ondervinden het effect van de toestroom van migranten en hebben daarom besloten om een gemeenschappelijk migratiebeleid te ontwikkelen. Op verzoek van de Raad presenteert Eurocommissaris Frattini vandaag dan ook een pakket aan maatregelen.

Onder de vandaag gepresenteerde voorstellen bevinden zich:


- Voorstel voor een richtlijn inzake sancties tegen werkgevers die illegale werknemers in dienst hebben (verplicht de lidstaten ondermeer om in plaats van 2%, 10% van de bedrijven jaarlijks te inspecteren);


- Mededeling inzake het mogelijk maken van legale migratie waarin de nadruk ligt op circulaire migratie, waarbij arbeidskrachten uit niet-EU landen tijdelijk in de EU werken;

Jeanine Hennis-Plasschaert is tevreden met de inzet van Eurocommissaris Frattini. Zij wijst er echter op dat ook de lidstaten nu daadkracht moet tonen: "Over het algemeen staart de Raad zich blind op het ´ versterken van de buitengrenzen´ (via Frontex en sinds kort de snelle interventieteams). Natuurlijk is dit een belangrijk onderdeel van het totaalpakket aan maatregelen. Echter, met ´het versterken van de buitengrenzen´ alleen redden we het niet, en dat moeten we ook niet willen. Afgelopen weekend zijn in vijf dagen tijd ruim 800 illegale immigranten uit Afrika bij de Canarische eilanden onderschept. Vroeg of laat zien we elders aan de EU-buitengrenzen nieuwe immigratiepieken ontstaan. Met andere woorden, de immigratiestromen verleggen zich. De nood voor de (economische) migrant is immers hoog."

De voorstellen die Frattini vandaag presenteert, passen perfect in alle ambitieuze voornemens van de Raad als het gaat om de totstandkoming van een Europees migratiebeleid. Echter, in praktijk worden de plannen niet uitgevoerd. Of het nu gaat om de Europese terugkeerprocedure, bewustmakings- en informatiecampagnes in de landen van herkomst en transit, het afsluiten van Europese associatie- en samenwerkingsovereenkomsten met die landen en/of het creëren van een duidelijke link tussen het immigratiebeleid en het te voeren ontwikkelingsbeleid - de Raad laat het afweten als het op concrete besluitvorming aankomt.

Hennis-Plasschaert: "De bal ligt opnieuw bij de Raad. Alle prachtige woorden van de Raad, vastgelegd in het programma van Tampere (1999) en herbevestigd in het Haags programma (2004), hebben tot op de dag van vandaag tot weinig geleid. Besluiten worden schoorvoetend genomen en op basis van de laagste gemene deler. Duidelijk is dat de nationale agenda´s de Europese agenda op dit punt flink ondermijnen. Let wel: tot die Europese agenda hebben de lidstaten zich zelf wel degelijk gecommitteerd."