EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

05/16/2007 - Bedrijfsleven verontwaardigd over invoering milieuzone Eindhoven

invoering milieuzone Eindhoven

EVO, TLN en KNV zijn verontwaardigd over het besluit van het College van Burgemeester en Wethouders van Eindhoven om een milieuzone in te voeren waardoor alleen vrachtverkeer dat aan bepaalde milieueisen voldoet het gebied nog in mag. De grenzen van de milieuzone waar de gemeente voor kiest, zijn maar liefst 20 keer groter dan de bij een keuze voor de binnenring, terwijl het effect op een betere luchtkwaliteit slechts 1,2 keer zo groot is. Over de omvang van de milieuzone is niet met het bedrijfsleven gesproken terwijl dit een essentiele afspraak is uit het convenant 'Stimulering schone vrachtauto's' dat de gemeente Eindhoven nota bene mede heeft ondertekend.

Het B&W-besluit van de gemeente Eindhoven komt voor EVO, TLN en KNV als een donderslag bij heldere hemel. Tot het moment van het besluit is goed samengewerkt aan mogelijke maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De organisaties zien een milieuzone op zich als een goede maatregel om de bijdrage van het vrachtverkeer aan overschrijding van de Europese luchtkwaliteitsnormen te reduceren. Juist om die reden is een convenant getekend dat een goede en gedragen invoering van milieuzones in binnensteden regelt. Een essentiele afspraak is dat partijen de omvang van een mogelijke milieuzone samen afstemmen. Als één van de samenwerkingspartners dient Eindhoven zich aan die afspraak te houden. De organisaties gaan onderzoeken welke stappen zij kunnen nemen tegen dit besluit.

Volgens EVO, TLN en KNV ligt het veel meer voor de hand om voor de variant binnenring te kiezen. De investeringen die de gemeente nu van het bedrijfsleven vraagt, zijn onnodig groot gelet op het relatief kleine milieueffect. Uit vergelijkbaar onderzoek in de gemeente Utrecht bleek dat daar een kleine milieuzone (centrum) het bedrijfsleven 69 miljoen euro zou kosten, terwijl de schade in geval van een grote milieuzone (stad) kan oplopen tot 115 miljoen euro.

Dit is een gezamenlijk persbericht van EVO, TLN en KNV.