Dienstenbond CNV

Nieuws

16 mei 2007

Teleurstellend verloop onderhandelingen nieuwe Cao Doe-Het-Zelfbranche

Door: w.breunesse

Vrijdag 11 mei is een vervolg gegeven aan de onderhandelingen voor een nieuwe Cao in de Doe-Het-Zelfbranche. Deze onderhandelingsronde is wat CNV Dienstenbond betreft zeer teleurstellend verlopen. Werkgevers houden vooralsnog vast aan een ondermaats loonbod. Daarnaast lijken ze niet bereid goede afspraken te maken over onder andere arbeidsongeschiktheid.

Werkgevers benadrukten in de gesprekken nogmaals de moeizame ontwikkeling van de omzet. CNV Dienstenbond ziet echter in alle cijfers terug dat de omzet in de doe-het-zelfbranche flink stijgt. Daarom achten wij een loonsverhoging van 3% als heel reëel. Werknemers mogen nu wel eens profiteren van het feit dat het goed gaat met de branche. In de gesprekken met de werkgevers wordt inmiddels gesproken over een cao met een looptijd van 15 maanden. Dat betekent dat naast de 3% die wij voor 12 maanden vragen iets extras gedaan moet worden. Werkgevers willen slechts een loonsverhoging afspreken van 2% ingaand op 1 juni 2007. Daarnaast willen ze een eenmalige uitkering doen van 0,5% van het loon op 1 december 2007.

Echt te laag!
Dit loonbod van werkgevers is echt te laag! CNV Dienstenbond blijft bij een structurele loonsverhoging van 3% met terugwerkende kracht ingaand op 1 januari 2007. Daarnaast vragen wij nog een eenmalige uitkering van 0,5% van het totale loon. Dat betekent echter wel dat er nog een behoorlijke kloof gedicht moet worden. Het huidige loonbod vindt CNV Dienstenbond ondermaats. Wat ons betreft zijn dus de werkgevers aan zet.

Arbeidsongeschiktheid
CNV Dienstenbond wil niet alleen afspraken maken over loon. Vooral regelingen rondom arbeidsongeschiktheid en ziekte zijn erg belangrijk. Zo stellen wij bijvoorbeeld voor het aantal wachtdagen te verminderen en een ontslagverbod af te spreken voor werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Daarnaast vragen wij om een hogere loondoorbetaling van 10% bij ziekte in het tweede ziektejaar. Ook hierin blijven de werkgevers stug.

Behoud van toeslagen
In de onderhandelingen werd eveneens duidelijk dat werkgevers af willen van veel toeslagen. Zo wil men voor doordeweekse dagen pas een toeslag van 50% betalen vanaf 22.00 uur. Daarnaast wil men ook de toeslag van 100% voor de zaterdag pas in laten gaan vanaf 22.00 uur in plaats van 18.00 uur nu. Feitelijk betekent dit een vrijwel volledige afschaffing van de toeslagen. CNV Dienstenbond zet zich uiteraard in voor behoud van toeslagen. Tevens kunt u erop rekenen dat ook onze andere voorstellen nog steeds op tafel liggen, zoals bijvoorbeeld een studie naar het loongebouw en afspraken rondom scholing en werkzekerheid.

Samen sterk voor een nieuwe cao!
U ziet het. Er moet nog veel gebeuren! Een volgende keer zullen werkgevers moeten laten zien dat ze bereid zijn tot goede afspraken te komen. Wij zullen u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. Een volgend overleg staat gepland op 25 mei. Iedereen profiteert van een cao. Maar we kunnen alleen een goede cao afsluiten als we genoeg leden hebben. Alleen samen staan we sterk! Daarom is het van groot belang dat u uw collega lid maakt met de bon op de achterkant! Alleen leden van CNV Dienstenbond hebben invloed op hun eigen arbeidsvoorwaarden. Maar er zijn nog meer redenen om lid te worden van de goedkoopste vakbond van Nederland. Zo hebben wij een compleet pakket aan rechtsbijstand waarmee u al snel 150 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders. Daarnaast kan uw vakbondscontributie fiscaal verrekend worden. Uw voordeel kan dan nog eens oplopen tot 40% van de kosten van de contributie! Kortom, uw lidmaatschap is snel terugverdiend!

Praat mee over uw eigen arbeidsvoorwaarden
Vier maal per jaar komen leden uit de doe-het-zelfbranche van CNV Dienstenbond bij elkaar om over de cao te praten. We bepalen op die manier onze inzet voor de onderhandelingen en praten bij over de laatste ontwikkelingen in de branche. U ziet: onze leden hebben het eerste èn laatste woord. Voelt u zich betrokken bij de branche of het bedrijf waar u werkt? Vindt u dat uw arbeidsvoorwaarden beter kunnen? En bent u van mening dat CNV Dienstenbond daarin een belangrijke rol kan spelen? Meld u dan aan en praat mee!

U kunt terecht bij bestuurder Wessel Breunesse. Ook voor vragen en opmerkingen is hij bereikbaar per telefoon, 035-6460580, of per e-mail, w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl