Dienstenbond CNV

Nieuws

16 mei 2007

Leden geven duidelijk mandaat op ledenvergaderingen VBA

Door: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl

LOONSVERHOGING 2008 IS VOORWAARDE VOOR CAO

Afgelopen dinsdag heeft CNV Dienstenbond in een tweetal ledenvergaderingen aan de leden gevraagd hoe verder te gaan met de cao-onderhandelingen bij de VBA. De VBA heeft een aangepast voorstel gedaan en de leden hebben daar positief op gereageerd. Maar dan moet er wel in de loonsverhoging meer geboden worden.

De laatste onderhandelingsronde was donderdag 10 mei. De VBA heeft een reactie gegeven op de voorstellen van bonden. Daaruit bleek dat de VBA instemt met voorstellen die het sociale beleid van de VBA kunnen verbeteren. Echter, in materiële zaken wil de VBA niet toegeven. U heeft in de vorig Info daarover uitgebreid kunnen lezen.

CNV Dienstenbond heeft de directie aangegeven dat als de cao een langere looptijd heeft, tot ver in 2008, er ook een substantiële loonsverhoging tegenover moet staan. De VBA wilde vooralsnog niet verder gaan dan 2 % op 1 juni aanstaande.

Afgelopen vrijdag heeft CNV Dienstenbond een brief van de VBA gehad waarin zij aangeeft erg graag een cao-akkoord wil en daarom een paar aangepaste voorstellen doet:

¡ Loon 2,5% ingaande 1 juni 2007.

¡ De inhouding van 0,265% voor de WGA-premie te stoppen na het overeenkomen van de nieuwe CAO. De VBA betaalt deze premie dan. Eventuele (toekomstige) verhogingen van de WGA-premie worden wel voor 50% ingehouden.

¡ Looptijd van de CAO voor van 15 maanden.

¡ De VBA wil met betrekking tot het vaststellen van het kader rond arbeidstijden, in verband met de nieuwe Arbeidstijdenwet, in een paritair samengestelde commissie de knelpunten te bespreken van de huidige normen. Mogelijk knelpunten en bijbehorende oplossingen worden aan de leden voorgelegd en pas na akkoord met leden ingevoerd.

¡ Ten aanzien van de fulltime flex roosters stelt de VBA voor betrokken werknemers meer te betrekken bij de planning van de workload. De wijze waarop dit gerealiseerd kan worden wil de VBA afstemmen met het management. Doel hiervan is de betrokkenheid te verhogen.

De leden hebben aangegeven in te zien dat de VBA stappen maakt om tot een cao te komen. De gewijzigde voorstellen geven ruimte om te onderhandelen en tot afspraken te komen en worden als positief ervaren.

Echter, de leden hebben nog eens expliciet aangegeven dat als een cao een looptijd tot ver in 2008 heeft, er ook in 2008 nog een structurele loonsverhoging zal moeten komen. Het mandaat dat de leden gegeven hebben ten aanzien van de voorstellenbrief is daarmee bevestigd.

Inmiddels heeft CNV Dienstenbond bij directie aangegeven dat hun laatste voorstellen voor de leden voldoende te zijn om ver der te onderhandelen, mits er een aangepast loonvoorstel komt voor 2008. Data voor vervolgoverleg worden inmiddels gepland.

U ziet, CNV Dienstenbond is een vakbond die staat voor de leden. Geen loonsverhoging in 2008, dat kan toch niet? Maak uw niet-georganiseerde collega lid en praat mee over uw eigen loon en arbeidsvoorwaarden! Wist u dat CNV Dienstenbond de meest uitgebreide ledenservice kent tegen de allerlaagste prijs? En bij de VBA helemaal, want het eerste jaar betaalt een nieuw lid maar 50% van de contributie!

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma of Wessel Breunesse.

of w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl

Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl