Dienstenbond CNV

Nieuws

16 mei 2007

Sociaal Plan aangenomen: nu cao Delta Lloyd...

Door: b.degroot

Ruim driekwart van de CNV Dienstenbond leden bij Delta Lloyd heeft ingestemd met nieuwe Sociaal Plan waarmee wij als CNV Dienstenbond definitief akkoord gaan met het Sociaal Plan. Ook bij de andere vakorganisaties heeft een meerderheid voor gestemd. Wij volgen de ontwikkelingen verder op de voet en u weet ons te vinden indien er zaken niet goed gaan.

De volgende klus staat echter voor de deur: de CAO van Delta Lloyd loopt op 31 mei a.s. af en wij gaan binnenkort onderhandelen over een nieuwe CAO. Omdat het voor ons van belang is te vragen wat onze leden willen, vragen wij aan u wat u in de nieuwe CAO wilt hebben. CNV Dienstenbond vindt het belangrijk om met ingang van 2007 aandacht te schenken aan:

A. Loon
Een loonsverhoging van 3% bij een looptijd voor een jaar.

B. Werkzekerheid
In de financiële dienstverlening en de zorgverzekeraar is je huidige baan niet meer zeker. Maar CNV Dienstenbond wil wel dat u en uw collegas werkzekerheid hebben. De volgende arbeidsvoorwaarden zouden daarbij kunnen helpen:

- persoonlijk opleidingsbudget POB, dat je over het jaar heen kunt tillen (1)

- inzetbaarheid verplicht bespreken bij periodieke voortgangsgesprekken (2)

- periodiek loopbaanadviesgesprek met extern bureau (3)
- erkennen van vaardigheden zonder dat er diplomas zijn (4)
- werkgelegenheidsproject voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten (5)
- werkgelegenheidsproject voor allochtonen (6)
- stageplekken op andere afdelingen en extern (7)

C. Zorg en Arbeid
CNV Dienstenbond vindt dat u recht heeft op een goede balans tussen werk en privé. De volgende arbeidsvoorwaarden kunnen dat bewerkstelligen:

- goede afspraken over werktijden (8)

- andere aanwending zoeken voor het budget van de kinderopvangregeling, omdat de bijdrage van de werkgever wettelijk verplicht wordt (9)

- tijdens het opnemen van levensloop het laten doorlopen van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenopbouw en lease-auto (10)


- het opnemen van levensloopverlof stopt bij ziekte (11)
- het aantrekkelijk maken van de levensloopregeling (12)
- EXTRA bijdrage levensloopregeling (valt buiten het pensioeningroeimodel) (13)

D. Plezier in werk
Uit onderzoek van CNV Dienstenbond blijkt dat plezier in werk belangrijk is voor de motivatie van medewerkers. En daardoor werkt u harder. Contact met collegas, werkdruk en contact met leidinggevenden bepaalt voor medewerkers het plezier in werk. Ook rekening houden met uw levensfase is van belang. Als dat gebeurt, vergroot dat immers uw plezier in werk. Bent u een starter, iemand die in het spitsuur van het leven staat, iemand die in de stabiele fase zit, een deskundige senior of bijna gepensioneerd bent, dan heeft u verschillende behoeften aan arbeidsvoorwaarden zoals:


- leidinggevenden worden ook door hun medewerkers beoordeeld (14)
- mogelijkheid tot loopbaanombuiging (15)
- deeltijdpensioen (16)

- roulatie van werk (17)

- werken in zelfsturende teams, met het team ben jezelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van je werk (18)
- aandacht voor inzetbaarheid voor iedereen, zowel jongeren als ouderen (19)

- stilte- /meditatie- /gebedsruimte op de werkplek inruimen (20)
- de vakbondscontributie van het brutoloon kunnen betalen door dit als gelddoel op te nemen in het keuze-arbeidsvoorwaardenstysteem PALET (21)

E. Internationale collegialiteit
Wij willen een bijdrage voor het vakbondswerk voor onze collegas in de Derde Wereld. CNV Dienstenbond gaat ervan uit dat wij in ieder geval de loonsverhoging en een bijdrage voor Internationale Collegialiteit zullen vragen.

Met betrekking tot de onderwerpen werkzekerheid, zorg en arbeid en plezier in werk vragen wij aan u om 3 prioriteiten aan te geven. Wat is voor u nu belangrijk om te regelen in de nieuwe CAO. Wij hebben de voorstellen genummerd, zodat u alleen de nummers hoeft aan te geven. Natuurlijk is er ook ruimte om zaken aan te geven, die voor u belangrijk zijn, maar die hierboven niet genoemd zijn.

CAO Commissie
Tijdens de onderhandelingen houden wij voortdurend contact met onze achterban. Dit doen wij door u telkens te informeren over de voortgang tijdens de onderhandelingen. Daar naast organiseren wij een CAO commissie met een aantal leden die tijdens de onderhandelingen een aantal keer met bestuurder Bernard Jan de Groot de voortgang bespreken. Tijdens de laatste onderhandelingsronde is de commissie in een aparte zijkamer aanwezig en wordt dan elke keer bijgepraat van de laatste ontwikkelingen. U zit dan heel dicht op het vuur en heeft als lid maximale inbreng en invloed op de onderhandelingen. Wij zoeken hier echter nog een aantal leden voor. Is het iets voor u? Laat het ons even weten dan nemen wij contact met u op. Ook wanneer u het nog niet zeker weet, kunt u met de bestuurder overleggen. Overigens wordt voor een dergelijke bijeenkomst vakbondsverlof aangevraagd.

Aan de hand van uw prioriteiten stellen wij een definitieve voorstellenbrief op. Voor vragen of andere opmerkingen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot: 010-2651111 of e-mail: b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl