Dienstenbond CNV

Nieuws

16 mei 2007

Eindbod Supermarkt-CAO

Door: f.monsma

Na vijf keer onderhandelen hebben werkgevers van de VGL en de Levensmiddelendetailhandel (supermarkten) een eindbod aan CNV Dienstenbond voorgelegd. De verschillen zijn te groot om nog te overbruggen en werkgevers hebben in een ultieme poging in een eindbod een voorstel voor een cao gedaan.

De onderhandelingen zijn vaak in een goede sfeer verlopen, echter, op basis van argumenten zijn partijen niet dichter bij elkaar gekomen. Vrij snel in de onderhandelingen heeft CNV Dienstenbond met werkgevers stappen gemaakt om te een akkoord te komen voor het verlopen van de oude cao op 1 april. Uiteindelijk waren er drie onderwerpen waar we nog over spreken moesten; Looptijd, loon en de verplichting tot werken op zaterdag. U heeft in de voorgaande Infos daarover kunnen lezen.

Vorige week donderdag (9 mei) hebben we daar nog lang over gesproken, maar zijn tot de conclusie gekomen dat er nog wel grote stappen nodig waren om tot een akkoord te kunnen komen. Daarop hebben partijen de onderhandelingen geschorst tot afgelopen maandag (14 mei) om toch nog alle mogelijkheden te zoeken om tot oplossingen te komen.

Op de bijeenkomst van 14 mei bleek dat werkgevers tot de conclusie zijn gekomen dat er nog wel grote stappen genomen moeten worden om tot een akkoord te kunnen komen. In hun eigen woorden hebben zij nu met een eindbod een ultieme poging gedaan. Veel onderwerpen worden benoemd in het eindbod. Onderstaand de belangrijkste:

Eindbod Werkgevers

CNV Dienstenbond

Looptijd

30 maanden

24 maanden

van 1 april 2007 tot en met 30 september 2009

Loon


1-7-'07: 2%


1-4-'07: 3%


1-7-'08: 3%


1-4-'08: 3%


1-7-'09: 2%

Totaal 7 %

Totaal 6%

Zaterdag


24 zaterdagen verplicht werken


18 zaterdagen

Voor supermarkten:


12 zaterdagen verplicht als in de huidige cao

Compensatie voor 6 extra zaterdagen


12 zaterdagen verplicht in overleg plannen

met werknemer

Zeggenschap over planning zes zaterdagen

afkoop: 0,5% éénmalig op 1-1-'08

Voor de distributiecentra:

Huidige regeling blijft, geen uitbreiding naar meer zaterdagen

Huidige regeling van 12 zaterdagen handhaven

Andere bestaande afspraken blijven

van toepassing.

Op een eindbod kan niet meer onderhandeld worden. CNV Dienstenbond heeft in een reactie laten weten erg teleurgesteld te zijn in het eindbod. Wij hebben ons constructief ingezet en geprobeerd om op basis van argumenten tot oplossingen te komen. We begrijpen dat het een moeilijk proces is, maar dat rechtvaardigt niet de kwaliteit van dit eindbod. Samen met de kaderleden die, soms tot diep in de nacht, aanwezig zijn geweest bij de onderhandelingen hebben wij steeds weer constructief geprobeerd om afspraken te maken voor de 200.000 medewerkers in de branche. Zowel over het proces als de inhoud van het eindbod zijn we erg teleurgesteld; het uiteindelijk eindbod doet geen recht aan de constructieve inzet van CNV Dienstenbond.

Echter, het is nu aan de leden. Bijgaand vindt u de complete tekst met het eindbod. Graag horen wij van u of u in kan stemmen met dit eindbod, of dat u dit eindbod van werkgevers afwijst. Reageren kan tot
30 mei 2007.

Met dit eindbod wordt het werken in de branche weer moeilijker gemaakt. Overtuig uw collega van het nut van de vakbond die opkomst voor de leden. Met meer staan we sterker! Wist u dat CNV Dienstenbond de meest uitgebreide ledenservice kent tegen de allerlaagste prijs?

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl

* Bijlage (pdf)