Dienstenbond CNV

Nieuws


16 mei 2007

Loonbod Optiekwerkgevers onvoldoende

Door: j.warnaar

De werkgever in de optiek hebben tijdens de CAO-onderhandelingen een loonbod gedaan van twee maal 2% structureel met een maximum van 50,- per verhoging en twee maal 1,5% eenmalig voor een CAO met een looptijd van 2 jaar. CNV Dienstenbond waardeert het dat werkgevers met een loonbod zijn gekomen, maar vindt het structurele deel van het loonbod onvoldoende en is het niet eens met de maximering van 50,-.

Op maandag 7 mei heeft de tweede ronde van de onderhandelingen over de CAO Optiek plaatsgevonden. Na de toelichtende eerste ronde op 28 maart zijn we nu meer inhoudelijk ingegaan op de voorstellen die van beide kanten zijn gedaan. Duidelijk is dat er deze onderhandeling drie hoofdthemas zijn, namelijk:


1. Beloning;

2. Arbeidsongeschiktheid;

3. Flexibiliteit.

Op alle drie deze themas hebben partijen nog grote verschillen van mening. In de bijlage bij deze info treft u deze verschillen aan.

Andere verschillen van mening
Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar we van mening over verschillen:

· Wat moet er wel in de CAO worden geregeld en wat niet? Een aantal grote optiekbedrijven willen veel zaken zelf regelen en niet in de CAO. Wij kunnen ons echter voorstellen dat het voor kleinere optiekbedrijven wel van belang is om zaken collectief af te spreken en mogelijk te maken via de CAO;


· Werkgevers lijken niet branchebreed te willen investeren in scholing, inzetbaarheid, loopbaanadviesgesprekken, werkplezier en een werkgelegenheidsproject. De bedrijven willen dit vooral zelf kunnen bepalen. Wel willen werkgevers afspraken maken over de financiering van EVC-procedures (omzetten van ervaring in diplomas) en zijn zij bereid het examenverlof om te zetten in scholingsverlof (hoeft dus geen examen te zijn). Daar koppelt zij dan wel aan dat het aantal dagen moet worden beperkt tot 4.


· Partijen zijn het er over eens dat het Sociaal Fonds moet worden geëvalueerd en proberen die evaluatie uiterlijk in oktober af te ronden.


· Werkgevers willen nog geen afspraken maken over de levensloopregeling, omdat er waarschijnlijk veranderingen op komst zijn in de regeling.


· Werkgevers zijn niet bereid een internationaal vakbondsproject in het kader van internationale collegialiteit te steunen.

Op belangrijk themas zijn de verschillen groot en er is dus al met al nog veel te doen. Er staan nog 2 onderhandelingsdata gepland, namelijk dinsdag 29 mei en dinsdag 19 juni. We hopen dat we er in die twee keer uit gaan komen, maar gezien de grote verschillen is dat nog zeer de vraag. Wij blijven u natuurlijk op de hoogte houden.

Geef uw mening
Als u naar aanleiding van het voorgaande vragen, opmerkingen of reacties heeft dan vragen wij u contact op te nemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl ).
* Bijlage (pdf)