D66

Laat keuzevrijheid voorop staan bij levenseinde

11 mei 2007

D66 wil dat de keuzevrijheid van een patiënt gewaarborgd is bij het besluit tot een vrijwillig levenseinde. Dat zegt D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold in reactie op de uitkomst van de evaluatie van de Euthanasiewet.

Uit de evaluatie, die 10 mei officieel gepresenteerd werd, blijkt dat het aantal gevallen van euthanasie fors daalt, terwijl het aantal gevallen waarin een arts een patiënt laat versterven, juist is toegenomen. Pechtold: `D66 staat voor menselijke waardigheid. Wij vinden het belangrijk dat mensen een waardig leven kunnen leiden, en daarna ook op een waardige manier kunnen sterven. Keuzevrijheid van de patiënt is daarom essentieel. D66 heeft geen voorkeur voor euthanasie of versterven, als het maar de bewuste en eigen keuze is van de patiënt.'

Dat laatste is voor de democraten een punt van zorg. Artsen zouden er moeite mee hebben actieve euthanasie toe te passen, en daarom mogelijk vaker een beleid van versterving adviseren. `Maar versterving is een veel minder milde dood dan men vaak wel doet voorkomen. Patiënten hebben doorligplekken, lopen een longontsteking op, krijgen het benauwd. Veel mensen weten dat niet, en denken nog steeds aan rustig inslapen', aldus Pechtold. `D66 pleit ervoor mensen beter voor te lichten over de voors en tegens van euthanasie en versterving, zodat mensen zelf in vrijheid een eerlijke keuze kunnen maken'.

Tot slot roept D66 op tot enige terughoudendheid in het interpreteren van cijfers over dalingen en stijgingen in het aantal gevallen van euthanasie. `Dat er een stijging te zien is in het aantal patiënten dat overleden is door versterving en een daling in het aantal gevallen van euthanasie hoeft niet direct verband met elkaar te houden. In de evaluatie blijft een andere vorm van euthanasie, namelijk auto-euthanasie buiten beschouwing en dat is jammer', aldus Pechtold. Het gaat hierbij om zelfstandige levensbeëindiging zonder een dodelijke handeling van een arts, maar wel in gesprek met een vertrouwenspersoon. Auto-euthanasie wordt vaak toegepast na weigering van een arts mee te werken aan actieve euthanasie.

1.

Meer over...

* Zelfbeschikking aan het eind van het leven ...
---