ABVAKABO FNV

Brandweer: onderhandelaars wijken niet voor druk VNG

De achterban van de werkgeversdelegatie bleek tegen het akkoord over arbeidstijden te zijn. Men wilde daarom opnieuw om tafel. ABVAKABO FNV heeft echter geweigerd om weer in te leveren wat we eerder binnengehaald hebben.

In maart 2007 bereikten wij een onderhandelaarsakkoord met de werkgevers over de arbeidstijden brandweer. Een onderhandelaarsakkoord is pas definitief als beide achterbannen instemmen met het resultaat. De leden van de vakbonden hadden binnen twee weken een positief oordeel gevormd. De gemeenten hadden meer tijd nodig. Tot 27 april konden zij hun standpunt kenbaar maken. Voor die datum bleek al dat een meerderheid van de gemeenten tegen zou gaan stemmen.

Geen aanpassing

Op de avond van 27 april vond overleg plaats. Vele gemeenten lieten hun standpunt afhangen van de uitkomst van dat overleg. De VNG oefende druk op ons uit om met name de verhouding werk-, waak- en slaapuren aan te passen. Wij hebben dat geweigerd. In de week daarna bleek dat een meerderheid van de gemeenten met beroepskorpsen tegen het akkoord had gestemd. Daarom moest het bestuur op 8 mei jl. de knoop doorhakken.

Bestuur VNG stemt toch in met akkoord

Het bestuur van de VNG besloot na rijp beraad toch in te stemmen met het onderhandelaarsakkoord, waarmee het akkoord definitief geldt voor alle gemeenten, ook de grote vier, en ook die gemeenten die eerder lokaal een akkoord hadden gesloten. Onze overeenkomst met de VNG heeft immers het karakter van een cao-afspraak. Vrijdag 11 mei is het akkoord ondertekend.

Wel werden er enkele verduidelijkingen in het akkoord aangebracht. Ook zijn de afspraken over de FLO-overgangsregeling verder uitgewerkt. Alle details daarover leest u in de nieuwsbrief van 16 mei.