Provincie Overijssel

Persbericht 07-110

Zwolle, 16 mei 2007

Broedplaats Noordlinde Enschede ontvangt ruim ^ 149.000,-- subsidie

Om de creatieve bedrijfstakken te stimuleren en de werkgelegenheid voor jonge kunstenaars in Enschede te vergroten ontvangt de gemeente een subsidie van ^ 149.400,-- voor het ontwikkelen van de broedplaats Noordlinde. Dit maakte gedeputeerde Dick Buursink woensdag, ook namens economiegedeputeerde Carry Abbenhues, bekend tijdens een bezoek aan Roombeek.

De Broedplaats vergroot het creatieve ondernemerschap in Enschede (Roombeek) door het stimuleren van startende creatieve ondernemers (nieuwe media, kunstenaars, ontwerpers etc) naar zelfstandigheid. Het gaat om de opzet van een eigen bedrijf, om het deelnemen in netwerken, kennisdelen met instellingen, andere bedrijfssoorten en het onderwijs.

De Broedplaats Noordlinde (gevestigd in het voormalige schoolgebouw Noordlinde) is de werkplek voor tientallen startende bedrijfjes, een ontmoetingsplek voor ondernemers, organisatoren, procesbegeleiders en derden die activiteiten organiseren, zoals Syntens en Saxion. Met de subsidie worden onder andere de volgende resultaten geboekt:
* 60 Procent van de deelnemers is na twee jaar zelfstandig ondernemer en 40 procent stroomt door naar het Media Art Centre dat in 2009 haar deuren opent;
* Samenwerking in Noordlinde met AKI, Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, Syntens, Kamer van Koophandel;
* AKI-studenten doen praktische ervaring op in de activiteiten van de broedplaats.
* Samenwerking met Saxion door onder andere begeleiding van afstudeeropdrachten.

Noordlinde is het derde project dat subsidie krijgt uit het actieprogramma Cultuur en Economie. Eerder ontvingen de gemeenten Deventer en Hengelo al een bijdrage. Provinciale Staten stelden vorig jaar 1 miljoen euro beschikbaar voor projecten die de ontwikkeling van creatieve bedrijfstakken in de vijf grote steden van Overijssel stimuleren.

Informatie: team Communicatie, Bonnie van der Meer, telefoon 038 499 9224 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003