Ingezonden persbericht


Amnesty International op Pinkpop in actie tegen discriminatie

Festivalterrein in teken van discriminatie in Griekenland

Amnesty International, Buro Pinkpop, muzikanten en 3FM-presentator Eric Corton werken dit jaar samen om discriminatie in Griekenland onder de aandacht van het festivalpubliek te brengen. Vooral asielzoekers en Roma zijn vaak slachtoffer van discriminatie in het geliefde vakantieland. De regering van Griekenland doet weinig tot niets tegen de uitsluiting en achterstelling van deze minderheidsgroeperingen. Festivalbezoekers kunnen Amnesty steunen in hun strijd tegen discriminatie door de petitielijst te ondertekenen. In het voorjaar van 2008 zijn er in Griekenland verkiezingen. Vlak voor de verkiezingen biedt Amnesty Nederland in samenwerking met Amnesty Griekenland de petities aan bij de minister-president, Costas Karamanlis.

Acties op het festivalterrein
Tientallen vrijwilligers halen op het festivalterrein handtekeningen op. Tijdens podiumacties maken muzikanten 'Noise' tegen discriminatie en wordt de bezoekers gevraagd de petitie tegen discriminatie te ondertekenen. De Amnestycontainer is feestelijk versierd en staat in het teken van vakantieland Griekenland, festivalbezoekers kunnen hier in vakantiestemming komen en de Sirtaki dansen. Uiteraard zal de oplettende bezoeker al snel door krijgen dat het rond de Amnestycontainer niet altijd even zonnig en gezellig is. Aanwezige acteurs wijzen het publiek op mensenrechtenschendingen in Griekenland. Bij de stand is de verkoop van de beroemde Pinkpoppetjes. Dit jaar is er een bijzondere collectie gepimpte Pinkpoppetjes te koop. De petjes zijn gepimpt door de dames van het Mobiele Naaiatelier. Ook Giel Beelen draagt tijdens het festival een gepimpt Pinkpopjasje. Het jasje is ontworpen van oude, roze Pinkpoppetjes en wordt uiteindelijk geveild.

Vervolg actie
Dit jaar werkt ook de Griekse sectie van Amnesty International mee aan de actie. Aangezien het grote publiek in Griekenland nauwelijks bekend is met de vele uitingen van discriminatie in hun land, maakt Amnesty op het Pinkpopterrein een reportage van de actie. De reportage wordt vlak voor de verkiezingen uitgezonden in Griekenland. Met de extra media-aandacht werkt Amnesty aan het vergroten van het mensenrechtenbewustzijn in het land. Ook worden in aanloop naar de verkiezingen de opgehaalde handtekeningen aangeboden. Uiteindelijk hoopt Amnesty dat de Griekse overheid discriminatie en de gevolgen daarvan openlijk gaat veroordelen door het tekenen en ratificeren van relevante internationale verdragen.

Discriminatie in Europa
Met het Make Some Noise project vraagt Amnesty Nederland aandacht voor discriminatie in Europa. Discriminatie is een aanval op de fundamenten van de rechten van de mens. Discriminatie is niet alleen een mensenrechtenschending op zichzelf, maar leidt vaak tot de zwaarste schendingen van de lichamelijke en geestelijke integriteit. Het tegengaan van discriminatie is derhalve cruciaal bij het tegengaan van mensenrechtenschendingen.

Noot voor redactie -