International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 16 mei 2007

Hubert Bals Fonds steunt 33 filmprojecten in ontwikkelingslanden

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) steunt voor in totaal 435.500 Euro 33 filmprojecten en -initiatieven in 23 ontwikkelingslanden. Dit voorjaar geeft het fonds veel bijdragen voor de ontwikkeling van speelfilmdebuten uit onder meer Oezbekistan, Costa Rica en Mozambique. Gevestigde onafhankelijke filmmakers als He Jianjun (China) en Lav Diaz (Filippijnen) ontvangen geld voor de postproductie van hun nieuwe films.

In de categorie postproductie draagt het Hubert Bals Fonds bij aan de totstandkoming van I am from Titov Veles van filmmaakster Teona Mitevska uit Macedonië. Haar film, over de opoffering en eenzaamheid van drie zusters, speelt zich af in een vervallen industriestad. Mitevska's speelfilmdebuut How I Killed a Saint werd in 2004 geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie. To Go van de Turkse filmmaker Hüseyin Karabey ontving in 2005 een fondsbijdrage voor scenario-ontwikkeling. Het was een CineMart-project in 2006. Motel Films uit Nederland neemt deel in de productie via Hubert Bals Fonds Plus, een programma dat Nederlandse filmproducenten stimuleert te investeren in buitenlandse projecten. In To Go reist een Turkse actrice naar het door oorlog verscheurde Irak om zich bij haar Koerdische minnaar te voegen.

Sinds najaar 2006 draagt het Hubert Bals Fonds bij aan de totstandkoming van low budget digitale speelfilmproducties uit ontwikkelingslanden. Daarvoor is nu het filmproject Adep Akhlak geselecteerd: een absurdistische komedie van Marat Alykulov uit Kirgizië. De film speelt zich af tegen de actuele achtergrond van democratie en globalisering die de plaats innemen van het verdwenen Sovjetsysteem. John Torres (The Blossoming of Maximo Oliveros; Todo todo teros) is bezig met zijn Moro2moro maharlika 2moro. Torres gaat in zijn persoonlijke, geïmproviseerde stijl filmen in het zuidelijke, islamitische deel van de Filippijnen. Hij zal onder meer refereren aan het koloniale verleden van het land.

Een van de twaalf filmprojecten geselecteerd voor een bijdrage aan scenario-ontwikkeling wordt het speelfilmdebuut van Paz Fabrega uit Costa Rica. Haar film Agua fria de mar gaat over een jonge vrouw die zich bewust wordt van haar begrensde en eenzame leven als 'upper middle class'-huisvrouw. In zijn Margarida, portretteert filmmaker Licinio Azevedo uit Mozambique een vrouw die ten onrechte naar een afgelegen heropvoedingskamp voor prostituées wordt gestuurd.

In de categorie steun aan trainingsfaciliteiten heeft het Hubert Bals Fond vier projecten uitgezocht. Daaronder is de Blue Nile Film Academy, een project van Abraham Haile Biru (Ethiopië), cameraman van Daratt en Abouna van Mahamat Saleh-Haroun. Ook geselecteerd is het Maisha Film Lab in Oeganda dat in workshops filmmakers uit Oostelijk Afrika in contact brengt met collega's uit India en Pakistan.

De complete lijst van de Hubert Bals Fonds selectieronde voorjaar 2007:

Scenario- en projectontwikkeling

40 Days of Silence - Saodat Ismailova ; Oezbekistan Agua fria de mar - Paz Fabrega ; Costa Rica
The Box - Adrijana Stojkovic ; Servië
A Fold of My Blanket - Zaza Rusadze ; Georgië
K and Ali - Pelin Esmer ; Turkije
Las malas intenciones - Rosario Garcia Montero ; Peru Margarida - Licinio Azevedo; Mozambique
Metamorphosis - Abu Sayeed ; Bangladesh
Rusty Hairpin - David Ngui & Margaret Bong Chew Jen; Maleisië Tattoo - Wang Liren ; China
Ufo in her Eyes - Xiaolu Guo ; China
Yo me llamo, historias de call centre - Rubén Plataneo ; Argentinië

Digitale Productie

Adep Akhlak - Marat Alykulov ; Kirgizië
Agrarian Utopia - Uruphong Raksasad ; Thailand
Moro2moro maharlika 2moro - John Torres ; De Filippijnen Strangers - Charlotte Lay Kuen Lim ; Maleisië

Postproductie

Fim da Linha (End of the Line) - Gustavo Steinberg ; Brazilië Gitmek (To Go) - Hüseyin Karabey ; Turkije
I am from Titov Veles - Teona Mitevska ; Macedonië Our Death in Memoriam - Lav Diaz ; De Filippijnen
Una semana solos - Celina Murga ; Argentinië
River People - He Jianjun ; China
Valu - Umesh Vinayak Kulkarni ; India
Zara - Ayten Mutlu Saray ; Koerdistan

Distributie

3 Days to Forever - Riri Riza ; Indonesië
Ararat, 14 views - Don Askarian ; Armenië
Does It Hurt? - The First Balkan Dogma - Aneta Lesnikovska ; Macedonië

Workshops

Blue Nile Film Academy - Abraham Haile Biru, Ethiopië Cinemanila / Boracay - Amable Tikoy Aguiluz, De Filippijnen Fundación TyPa / Costa Rica workshop - Americo Castilla, Argentinië/Costa Rica Maisha Film Lab - Musarait Kashmiri ; Oeganda

Hubert Bals Fonds Awards

Uit te reiken juli 2007: Hubert Bals Fonds Award op DAB-coproduction forum, Armenië Uit te reiken augustus 2007: Hubert Bals Fonds Award op Cinemanila/ Boracay Meetings, De Filippijnen

(einde complete lijst)

Profiel van het Hubert Bals Fonds
Het Hubert Bals Fonds is evenals de CineMart, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het 37e IFFR heeft plaats van 23 januari tot en met 3 februari 2008. Het laatste nieuws over het IFFR, het Hubert Bals Fonds en de CineMart is het gehele jaar door te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiele aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de zeshonderd projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer ¤ 1,2 miljoen tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal ¤ 10.000 voor scenario-ontwikkeling, ¤ 20.000 voor digitale productie, ¤ 30.000 voor postproductie en ¤ 15.000 ten behoeve van distributie in het land van herkomst. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 augustus.

Training, workshops, de Hubert Bals Fonds Awards
Het Hubert Bals Fonds verleent bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers in Ethiopië, De Filippijnen, Costa Rica en Oeganda. In Armenië en de Filippijnen neemt het fonds deel aan coproductiebijeenkomsten en kent daar aan het beste filmproject de Hubert Bals Fonds Award (10.000 Euro) toe.

Hubert Bals Fonds-films in filmtheaters, op televisie en Tigeronline.nl Sommige films die mede tot stand kwamen dankzij een Hubert Bals Fonds-bijdrage worden aangekocht door Nederlandse distributeurs en uitgebracht in de filmtheaters. In 'Tigers on Tour' brengt het IFFR zelf een aantal van deze films uit. De NPS zendt Hubert Bals Fonds-films uit via het digitale televisiekanaal Cultura en in de serie 'Wereldcinema' op zaterdagavonden. Via de video-on-demand arthouse filmsite Tigeronline.nl, een initiatief van het IFFR, kunnen circa vijftig speelfilms (deels tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds) voor een bedrag van ¤ 2,99 per film thuis bekeken kunnen worden.

(einde persbericht)



International Film Festival Rotterdam