Time : 13:00:00
Date : 16 May 2007
Sender Name: promotie binnenvaart vlaanderen

Opleiding matroos in de binnenvaart via afstandsonderwijs

Syntra begint opleiding tot matroos :

In samenwerking met de Binnenvaartconsulent en Promotie Binnenvaart Vlaanderen, begint SYNTRA Midden-Vlaanderen, Campus Sint-Niklaas eerstdaags een gerichte opleiding die voorbereidt op het federaal examen van matroos voor de binnenvaart. Het initiatief richt zich tot werkenden, en wil tegemoet komen aan de ontoereikende instroom van nieuwe werkkrachten in de binnenvaart.

In de jongste jaren heeft de binnenvaart in ons land een spectaculaire groei gekend, een gevolg van de mobiliteitscrisis, het toenemend milieubewustzijn en een voluntaristisch beleid van de jongste regeringen. In aantal tonkilometers wordt thans 57 procent meer vervoerd langs de waterweg dan in 1995. Daarbij komt de schaalvergroting van de schepen (1146 ton in 2005 tegenover 959 ton in 1998) en de specialisatie naar o.a. containervervoer.

Die structurele ontwikkelingen zijn onvoldoende gevolgd door een gelijkaardige evolutie in de tewerkstelling. De binnenvaart kent een levensgroot probleem van instroom van jonge werkkrachten. Matroos is een knelpuntberoep geworden. Te weinig jonge mensen kiezen voor een varend beroep, hetzij aan dek, hetzij als technicus in de machinekamer. Toch is de vraag aanzienlijk. De nieuwste schepen vergen meer technische kennis, ook van reglementering. Ze zijn groter, en varen soms in een semi-continue dienstregeling. Als de binnenvaart er niet in slaagt om jonge mensen te motiveren voor een beroep aan boord, dreigt het succesverhaal stil te vallen - met alle maatschappelijke consequenties van dien.

De opleiding tot matroos wil daarop inspelen. Ze wordt opgestart begin juni, en georganiseerd door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen. Het Agentschap heeft 22 campussen in Vlaanderen en Brussel. Promotie Binnenvaart Vlaanderen werkte eerder al samen met SYNTRA Midden-Vlaanderen voor het organiseren van opleidingen als ondernemer en van cursussen informatica. Op 2 juni vindt er van 10u tot 11u30 een informatiesessie plaats in het gebouw van het Schipperswelzijn, Straatsburgdok - Noordkaai 2 te 2030 Antwerpen.

De SYNTRA-opleiding richt zich specifiek tot beroepsactieve volwassenen die zich willen herscholen, en onderscheidt zich daarmee van de VDAB-opleiding voor matroos die werkzoekenden wil omscholen. De opleiding van SYNTRA Midden Vlaanderen wordt via een internet platform aangeboden. Dit wil zeggen dat de cursisten alle modules volledig van thuis uit via het internet online zullen volgen, inclusief opdrachten (huiswerk) en tests.
De basis praktijk gebeurt door Levanto aan boord van het m/s Merdok gevolgd door praktijklessen op een stage schip. De stageschepen zijn verschillende binnenvaartondernemers die meewerken aan de opleiding. De Merdok biedt daarnaast nog praktijk onderricht aan langdurige werklozen binnen het kader van een project voor tweedekansonderwijs.

Na afloop van de opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat. Het blijft evenwel noodzakelijk om het federaal georganiseerd examen voor matroos af te leggen. De opleiding bij SYNTRA campus Sint-Niklaas bereidt voor op dat federaal examen. Teneinde te komen tot homogene bevoegdheidspakketten pleit Promotie Binnenvaart Vlaanderen ervoor dat in de toekomst vrijstelling wordt gegeven voor het federaal examen aan wie het certificaat van SYNTRA heeft behaald.

Aandacht redacties:

Voor bijkomende informatie:
de h. Jacques Kerkhof
Binnenvaartconsulent
Fonds voor de Rijn- en Binnenvaart
Tel.: + 32 473 42 30 74
E-mail: jacques.kerkhof@telenet.be

Inschrijvingen voor de opleiding tot matroos bij SYNTRA Midden-Vlaanderen Campus Sint-Niklaas, Hogekouter 1 - 9100 Sint-Niklaas - tel 03/760.08.20 - www.syntra-mvl.be