Nieuwe mishandelingen door militairen onacceptabel GroenLinks

16 mei 2007

Opnieuw hebben Nederlandse militairen een burger mishandeld. Volgens de politie sloegen en schopten zij zo hard in op een 28-jarige man in Eindhoven, dat deze buiten bewustzijn raakte en in het ziekenhuis is opgenomen. GroenLinks vindt dit gedrag onacceptabel en wil een reactie van de minister.

Blijkbaar werken de maatregelen van Defensie om dit soort misdragingen te voorkomen niet. Het is verontrustend dat dit gedrag onder militairen steeds vaker voorkomt. Ook in onder andere Noorwegen mishandelden Nederlandse militairen vorig jaar burgers. GroenLinks vindt dat minister Van Middelkoop van Defensie hier nu eindelijk een eind aan moet maken.

Mariko Peters

Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Defensie over mishandeling door negen militairen in Eindhoven.


1. Is het juist dat de politie in Eindhoven negen militairen die gelegerd zijn in Oirschot heeft aangehouden voor de mishandeling van een 28-jarige man, die daarbij buiten bewustzijn raakte en is opgenomen in het ziekenhuis? Klopt het dat de verdachten zonder enige aanleiding op de man insloegen en schopten, zoals een woordvoerder van de regiopolitie verklaarde? (1)


2. Hoe duidt u deze gebeurtenis in het kader van de maatregelen die u heeft afgekondigd om dit soort misdragingen te voorkomen?


3. Deelt u de mening dat de maatregelen blijkbaar niet adequaat zijn en/of niet voldoende duidelijk zijn gemaakt aan het defensie personeel?


4. Wat gaat u doen om dit soort misdragingen in de toekomst wèl te voorkomen?


5. Zijn de betrokken militairen overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee?


6. Hebben de betreffende misdragingen extra consequenties voor de betrokken militairen in het kader van de onlangs door u afgekondigde maatregelen? (1) ANP 16 mei 2007