SP: AOW-niveau moet gegarandeerd worden

16.05.2007 / 14:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sp

Sp

Iedere 65-plusser moet gegarandeerd worden van een inkomen op AOW-niveau. Dat is de beste manier om armoede onder ouderen te bestrijden. Dit stelt SP-Kamerlid Fons Luijben in reactie op het vandaag gepubliceerde rapport 'Verborgen armoede' dat een schrijnend beeld geeft van verborgen armoede onder 65-plussers. Meer dan 200.000 Nederlanders heeft momenteel te maken met een onvolledige AOW. Luijben heeft het kabinet om een reactie op het rapport gevraagd.

Slechts 20% van de mensen met een AOW-gat doet een beroep op bijstand, terwijl ze met hun inkomen vaak ver onder het bestaansminimum zitten. Hoeveel mensen daarnaast nog onder het bestaansminimum zitten, maar om allerlei redenen geen beroep doen op bijstand, is niet bekend. Het onderzoek is uitgebracht door het Verwey-Jonker instituut in opdracht van ANBO, FNV en LOM-samenwerkingsverbanden.

Fons Luijben, woordvoerder ouderenzaken van de SP: 'Het AOW-gat zou verleden tijd moeten worden. Verder zou de opbouw van AOW mogelijk moeten zijn binnen 40 jaar, in plaat van de nu geldende 50 jaar. Aanvullende uitkeringen, waarvoor geen vermogenstoets vereist is, moeten via de Sociale Verzekeringsbank plaats gaan vinden. Ouderen hoeven dan niet langer aan te kloppen bij het loket van de Sociale Dienst. Een deel van de ouderen durft daar uit schaamte geen beroep te doen op hulp waar zij recht op hebben.'

De SP vindt verder dat de vakantiebeperkingen, die aan de Wet Werk en Bijstand gekoppeld zijn, voor 65-plussers moeten worden opgeheven.

Meer informatie: Fons Luijben, 06-18305988