Senternovem


15-05-2007 | Nominatie Duurzaamheidsprijs - PPPrijs en PPPluim

Op de Kennisdag Duurzaam Inkopen worden overheden in het zonnetje gezet die goed presteren op het gebied van duurzaam inkopen. Het Kenniscentrum Duurzaam Inkopen reikt een PPPrijs en een PPPluim uit. Er is speciaal hiervoor een jury in het leven geroepen die de prijzen heeft toegekend. Voor deze prijzen is de selectie zwaarder geweest dan voor de PPPluimen die door het jaar heen worden uitgereikt. De prijzen op de Kennisdag worden uitgereikt aan overheden die bijvoorbeeld interessante en creatieve initiatieven laten zien op het gebied van duurzaam inkopen, die waar mogelijk samenwerking met andere overheden zoeken en waar de medewerkers duurzaamheid gezamenlijk dragen en gestalte geven. De drie p's staan voor People, Planet en Profit, een goede balans tussen mens, milieu en economie. De PPPrijs en PPPluim zijn een compliment voor duurzaam inkopen.

De Stuurgroep DBO is als jury opgetreden. Er is een selectie gemaakt uit voorstellen die ontvangen zijn van overheden, van collega's, uit het nieuws en uit de monitoring DBO. Een overzicht van de genomineerden:

Amsterdam
Amsterdam is al jaren een echte koploper op het gebied van duurzaamheid en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. De gemeente past duurzaamheid niet alleen waar mogelijk toe, maar ontwikkelt ook zelf instrumenten waar ze dat nodig acht. Amsterdam stelt actief haar kennis en middelen ter beschikking aan anderen.

Belastingdienst
De Belastingdienst heeft een universeel duurzaam inzamelmiddel ontwikkeld voor de eigen kantoren. De Belastingdienst heeft in haar beleid opgenomen dat ze duurzaam wil werken. De dienst is sterk gericht op een brede duurzame bedrijfsvoering, en gaat hiermee dus verder dan duurzame inkoop alleen. De dienst heeft een `Duurzaam inzamelmiddel' ontwikkeld in nauwe samenwerking met de leverancier. Het project valt op door de innovatieve wijze van aanbesteden, de aandacht voor bewustwording én gedragsverandering bij de medewerkers en door de creatieve uitvoering.

Hilversum
Hilversum voert al jaren kleine en ook steeds meer grote projecten uit waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Duurzaamheid is stevig verankerd in het inkoopbeleid en de uitvoering. De gemeente betrekt bovendien zoveel mogelijk andere overheden en organisaties bij haar duurzaamheidsinitiatieven.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Dit ministerie heeft veel invloed op duurzaam inkopen omdat het veel departementen en diensten adviseert.
Dit ministerie is de spil in veel (grote) aanbestedingstrajecten, ook voor andere departementen en diensten (44 directies). Dat betekent dat het ministerie dus een belangrijke rol vervult in inkopen en aanbesteden. Bij alle aanbestedingsstrategieën adviseert het ministerie om aandacht te besteden aan het milieu volgens de bestaande criteria.
Het ministerie is ISO 14001 gecertificeerd.

Oss
Net als Amsterdam en Hilversum heeft ook Oss hoge duurzaamheidsambities.
Het college van Oss heeft onlangs in het coalitieprogramma opgenomen dat de toekomst van Oss een duurzame is, duurzaamheid is een kwaliteitsfactor die betrokken wordt bij al het gemeentelijke doen en denken. Oss heeft de Deelnameverklaring ondertekend en uitgesproken dat in 2010 50% van de inkopen duurzaam moet zijn.