Senternovem


16-05-2007 | Europese risicoleningen voor R&D projecten

Op 8 mei vond een informatiebijeenkomst over de Risk sharing finance facility (RSFF) plaats, georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De circa 70 aanwezigen waren afkomstig van kennisinstellingen, bedrijfsleven, universiteiten, decentrale overheden, ontwikkelingsmaatschappijen en andere betrokkenen bij R&D programma's.
De tijdens deze bijeenkomst gehouden presentatie kunt u hier downloaden.

De RSFF is een van de nieuwe Europese financiele instrumenten die voortkomt uit het 7e Europees kaderprogramma voor onderzoek en technologieontwikkeling.
Het is gezamenlijk door de Europese Investeringsbank/EIB en de Europese Commissie ontwikkeld. Via de middelen van het Kaderprogramma en de EIB wordt het de EIB mogelijk gemaakt leningen te verstrekken aan R&D en innovatieprojecten met een hoog risicoprofiel.

De RSFF bevindt zich nu nog in de laatste voorbereidingsfase en moet medio dit jaar operationeel zijn. Doel van de informatiebijeenkomst was dan ook de mogelijkheden van de RSFF toe te lichten. De eerste inleidende presentatie werd gegeven door Jan Dexel van EZ, die de context van de RSFF schetste. Daarbij positioneerde hij de faciliteit ten opzichte van nationale instrumenten, maar ook ten opzichte van andere Europese mogelijkheden zoals Jeremie (gefinancierd uit de structuurfondsen) en het Concurrentiekracht en Innovatieprogramma (CIP).

Robert-Jan Smits van de Europese Commissie (DG Onderzoek) ging in op de ontstaansgeschiedenis van de RSFF en de doelen die ermee worden beoogd. Hij liet er geen misverstand over bestaan dat het in principe gaat om projecten met een groter volume. Met name vanuit het Europees Parlement is er echter voor gezorgd dat voor het MKB ook kleinere leningen mogelijk zijn. Dit sloot aan op het verhaal van Kim Kreilgaard van de Europese Investeringsbank, die aangaf dat voor leningen boven de EUR 7,5 miljoen partijen rechtstreeks zaken doen met de EIB. Voor bedragen daaronder zal dit via intermediairs moeten verlopen.

Na de algemene toelichtingen vanuit de Commissie en de EIB ging Kim Kreilgaard in op de verschillende manieren waarop de RSFF wordt uitgevoerd. Robert-Jan Smits ging specifiek in op de mogelijkheden voor grote onderzoeksfaciliteiten, waarbij het dan kan gaan om zowel grote, dure apparatuur op één plaats als om verspreide faciliteiten zoals databases en biobanken. Hij meldde dat de Commissie erg geïnteresseerd is in showcases voor de RSFF.

Voor meer informatie over de RSFF kunt u zich wenden tot de Europese Commissie en de EIB, maar u kunt ook contact opnemen met EZ of OCW.

Europese Commissie, DG Onderzoek, sector RSFF
Jean-David Malo jean-david.malo@ec.europa.eu
Martin Koch martin.koch@ec.europa.eu
Anna Krzyzanowska aana.krzyzanowska@ec.europa.eu Aurore Gybels aurore.gybels@ec.europa.eu
Telefoon: + 32 2 2984599

Europese Investeringsbank
Thomas C. Barrett barrett@eib.org
Kim Kreilgaard kreilgaa@eib.org
Dietmar Dumlich dumlich@eib.org

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jeannette Ridder j.w.a.ridder@minocw.nl

Ministerie van Economische Zaken
Jan Dexel j.dexel@minez.nl

Bron

De RSFF informatiebijeenkomst werd georganiseerd door Het ministerie van EZ, het ministerie van OC&W in samenwerking met het Directoraat Generaal Onderzoek van de Europese Commissie De Europese Investeringsbank