CDA

57&mid=1006] 16 mei 2007 - Nieuws -
Pieter van Geel: Goed defensiepersoneel vereist goed materiaal

Fractievoorzitter Pieter van Geel dankte het WI tijdens de presentatie 14 mei jl van het rapport Zo ver de wereld strekt - Ambities voor de Nederlandse krijgsmacht in en veranderende internationale omgeving voor het rapport.

Het rapport kan een goede bijdrage leveren aan de discussie over de ontwikkeling en het karakter van de krijgsmacht.

Het rapport dat is geschreven door een commissie onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Hans Hillen geeft een goed overzicht van de ontwikkelingen die de krijgsmacht heeft doorgemaakt en de uitdagingen die er liggen voor de toekomst. Het rapport pleit onder andere voor een vorm van maatschappelijke stage, waarbij jongeren één jaar van hun leven beschikbaar zijn voor maatschappelijke taken (maatschappelijke dienstplicht). Dit idee sluit volgens van Geel goed aan bij de wens van de Tweede Kamerfractie om een maatschappelijke stage voor drie maanden verplicht te stellen voor jongeren. 'Defensie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de integratie en participatie in de samenleving en het bijbrengen van normbesef en discipline aan jongeren', aldus Van Geel. De fractie heeft er al eerder voor gepleit om de maatschappelijke stage ook bij defensie mogelijk te maken.

Van Geel zei verder de zorgen van het WI te begrijpen over de scheiding van het budget voor veiligheidsbeleid en defensietaken enerzijds en ontwikkelingssamenwerking anderzijds. 'Een hele strakke knip daartussen is niet altijd vanzelfsprekend te maken'. Maar hij benadrukte wel dat Nederland de criteria vanuit de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) met betrekking tot de officiële ontwikkelingsgelden zal moeten blijven volgen.

Over het voorstel van het rapport om een vast deel van twee procent van het Bruto Nationaal Product voor defensiebudget te reserveren was de fractievoorzitter kritisch: 'Ik snap dat daartoe een wens bestaat maar ik denk toch dat dit niet snel zal gebeuren. Ontwikkelingssamenwerking is het enige beleidsterrein waar een vast percentage voor beschikbaar is, en dat wil ik graag zo houden.'

In reactie op de berichten over de voornemens van Defensieminister Van Middelkoop die deze week naar buiten kwamen, gaf de fractievoorzitter aan dat er geen sprake is van bezuinigingen op Defensie. Hij wees erop dat in het regeerakkoord is afgesproken dat er EUR500 miljoen bijkomt tot 2011 voor vredesoperaties en operationele knelpunten. Van Geel gaat ervan uit dat bij het bereiken van een optimale mix van ambitieniveau en beschikbare financiële middelen de kaders van het regeerakkoord leidend zullen zijn. Verder gaf hij aan niet blij te zijn met de 'flarden informatie' die de minister in Brussel heeft vrijgegeven en via de media zijn gelekt. 'We hebben er niets aan om steeds met losse onderdeeltjes te worden geconfronteerd. Wij wachten met smart op het complete beleidsplan vanuit Defensie. Daar moet de minister mee aan de slag. We zullen zijn voorstellen vervolgens op hun merites beoordelen. Waarbij wel voorop staat dat een keuze voor óf personeel óf materieel niet zonder meer te maken is. Goed personeel vereist ook namelijk ook goed materiaal', aldus Van Geel.