Ingezonden persbericht


Houten, 15 mei 2007

Vakwerk Houten zorgt voor 'duurzaam werk'

Vakwerk Houten is een samenwerkingsproject van de gemeente Houten en het ROC Midden Nederland. Een unieke samenwerking waarbij de werkgevers in Houten en directe omgeving intensief worden betrokken. Het doel van dit project is burgers met een uitkering door eventuele scholing en een intensieve begeleiding toe te leiden naar duurzaam werk op de arbeidsmarkt. Dit project wordt gedragen door wethouder Wouter de Jong van Sociale Zaken. Het hoofd van Sociale Zaken van de gemeente Houten, Monique Thijssen, is eveneens direct betrokken bij de ontwikkeling van dit project.

Door middel van Vakwerk Houten willen we uitkeringsgerechtigden laten uitstromen uit de WWB ( Wet Werk en Bijstand) en een duurzame plaats aanbieden op de arbeidsmarkt. Hierbij spelen we in op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Vanuit Vakwerk Houten is er intensieve individuele begeleiding, zelfs tot na een jaar na het krijgen van een vaste baan. Onze jobhunters dragen zorg voor een goede match, de begeleiding op het werk, maar denken ook graag mee met het HRM-beleid van de betrokken werkgevers op korte en lange termijn. Wanneer er bijvoorbeeld al duidelijk is dat er op langere termijn behoefte is aan invulling op specifieke functies, dan kunnen we gezamenlijk een traject ontwikkelen waarin potentiële werknemers hierop worden geselecteerd, ze worden geschoold en worden voorbereid op deze desbetreffende functies.

Binnen Vakwerk Houten worden alle opleidingsmogelijkheden, werkgeversrelaties en financieringsmogelijkheden binnen en buiten de onderwijs- en overheidswereld ingezet om uitkeringsgerechtigden aan een vaste baan te helpen. Vakwerk begint met de begeleiding van mensen met een bijstandsuitkering. De doelgroep van Vakwerk zal steeds uitgebreid worden. Denk daarbij aan inburgeraars, voortijdig schoolverlaters, WW'ers etc.

Vakwerk Houten werkt met korte lijnen. Zo is er een speciale bedrijvenportaal ingericht waar bedrijven hun vacatures kunnen plaatsen en de portfolio's van de deelnemers kunnen bekijken. Korte lijnen zijn er ook voor de uitkeringsgerechtigden. Nadat zij zich hebben ingeschreven wordt er direct een loopbaancoach toegewezen die tijdens het hele traject de contactpersoon voor de deelnemer blijft.

De gemeente Houten heeft met dit project ervoor gekozen om de taken rond de Wet Werk en Bijstand in eigen beheer uit te voeren. Met als uitgangspunten: een effectievere bedrijfsvoering, korte lijnen met de arbeidmarkt, het verminderen van de kwetsbaarheid en het vergroten van de uitstroomkansen voor de (uitkeringsgerechtigde) burger van Houten. Dit kunnen we niet realiseren zonder de werkgevers in Houten en directe omgeving hierbij te betrekken.

Officiële opening
De officiële opening van Vakwerk Houten vindt plaats op woensdag 23 mei in de Raadzaal en foyer van het gemeentehuis, Onderdoor 25 te Houten.

Programma:
15.30 - 16.00 uur: ontvangst
16.00 - 16.30uur: inleidingen en openingshandeling
16.30 - 18.00 uur: informele borrel

De inleidingen en openingshandeling worden verricht door:
W. de Jong, wethouder Sociale Zaken en
B. Fransen, voorzitter College van bestuur ROC Midden-Nederland

(