Ingezonden persbericht


Aftrap collecteweek Astma Fonds door Natasja Froger Geef om de adem van een kind

Leusden, 16 mei 2007 - Jaarlijks worden bijna 8.000 astmapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. De helft hiervan betreft kinderen jonger dan 14 jaar. Tijdens de nationale collecteweek vraagt het Astma Fonds aandacht voor chronische longziekten en voor astma in het bijzonder. Dit gebeurt onder het motto 'Geef om de adem van een kind'.

Vandaag, op 16 mei vraagt Natasja Froger aandacht voor de collecteweek van het Astma Fonds. Natasja: "Ik zet me graag in voor het goede doel. Bovendien weet ik uit eigen ervaring hoe het voelt om een kind met astma te hebben." De populaire presentatrice van Hart in Aktie collecteert op het schoolplein van de Aloysiusschool in Amersfoort voor een nieuwe Luchtbus, één van de projecten van het Astma Fonds. Natasja: "Deze bus rijdt door heel Nederland om kinderen op basisscholen voorlichting over astma te geven. Na jaren intensief gebruik is de bus dringend aan vervanging toe." Met de Luchtbus wil het Astma Fonds meer begrip kweken voor kinderen met astma onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan'. Door het Astma Fonds te steunen, leveren mensen direct een bijdrage aan een nieuwe Luchtbus.

Nieuwe campagne
Barbara Kuipers staat met haar zoontje Jarko (4) centraal in de nieuwe campagne van het Astma Fonds 'Geef om de adem van een kind'. Barbara Kuipers: "Als mijn zoontje Jarko klachten heeft, haalt hij piepend adem, geeft hij slijm op en loopt zijn gezichtje blauw aan. Hij kan op elk moment benauwd worden, bijvoorbeeld als hij lekker aan het spelen is. Als je net weet dat je kind astma heeft, maak je je veel zorgen: ook uit onwetendheid. Gelukkig kon ik met al mijn vragen en twijfels bij het Astma Fonds terecht."

Ziekte slecht onder controle
In Nederland hebben 520.000 mensen astma, waaronder 115.000 kinderen. De helft van alle astmapatiënten heeft deze ziekte slecht of zeer slecht onder controle. Dit houdt in dat zij, ook 's nachts, chronische klachten hebben en aangewezen zijn op het veelvuldig gebruik van medicijnen. Mensen met astma ervaren veel beperkingen in het dagelijkse leven. De mensen in hun omgeving hebben dit meestal niet door.

Fotobijschrift:

Nastasja Froger vraagt aandacht voor de collecteweek van het Astma Fonds. Natasja: "Ik zet me graag in voor het Astma Fonds, zeker omdat ik uit eigen ervaring weet hoe het voelt om een kind met astma te hebben."

Wat doet het Astma Fonds?
Het Astma Fonds gaat de strijd aan tegen chronische longziekten, zoals astma en COPD. Directeur Michael Rutgers: 'We zetten ons daadkrachtig in om oplossingen te vinden voor het grote aantal levens dat door astma en COPD wordt beschadigd. Dat doen we onder meer door wetenschappelijk onderzoek en projecten op te zetten. Zodat de maatschappij zich meer bewust wordt van de drempels die mensen met astma ervaren. Het Astma Fonds zet alles op alles om een betere behandeling te realiseren. En we proberen longziekten in de toekomst te genezen en te voorkómen.'

Het Astma Fonds ontvangt geen overheidssubsidie en is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Van 21 t/m 26 mei 2007 vindt de nationale collecteweek van het Astma Fonds plaats. Via bijdragen aan de collecte wordt het Astma Fonds geholpen in de strijd tegen chronische longziekten, zoals astma en COPD.

Meer weten over astma en chronische longziekten? Kijk voor meer informatie op www.astmafonds.nl of bel met de Advieslijn van het Astma Fonds: 0900 - 2272596 (op werkdagen van 10.00-14.00 uur, E 0,10 per minuut).

//

Noot voor redactie /

Ingezonden persbericht