Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 16 mei 2007

Tentoonstelling Michiel de Ruyter wegens succes verlengd

Nu te zien tot en met 24 juni 2007 in De Verdieping van Nederland

De Verdieping van Nederland presenteert tot en met 24 juni de tentoonstelling 'Michiel de Ruyter, het verhaal achter de admiraal'. Deze tijdelijke tentoonstelling toont het leven van Michiel de Ruyter (1607 - 1676) aan de hand van unieke documenten uiit zijn privé-archief. De bezoeker leert Michiel de Ruyter niet alleen kennen als zeeheld, maar ook als liefdevolle vader en echtgenoot. Vanwege de grote belangstelling wordt de duur van de tentoonstelling met drie weken verlengd, zodat nog meer mensen de gelegenheid krijgen om de bijzondere documenten te bezichtigen.

Topstukken

Speciaal voor De Verdieping van Nederland hebben de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief een groot aantal topstukken over het leven van Michiel de Ruyter bijeengebracht. De bezoeker ziet de Vrede van Westminster uit 1654 en de Vrede van Breda uit 1667: de vredesverdragen tussen Nederland en Engeland die een eind maakten aan de Eerste en Tweede Engelse Oorlog. Hij leest brieven van raadpensionaris Johan de Witt aan De Ruyter over de staat van de Engelse vloot. Heel bijzonder zijn de handgeschreven brieven van de zeeheld aan zijn kinderen ('Beminde kinderen') bij zijn testament en een brief van zijn secretaris aan De Ruyters vrouw over zijn laatste uren. Over zijn dood zijn onder andere de prent van de lijkstoet bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam te zien, waar het stoffelijk overschot van De Ruyter in het praalgraf is bijgezet, en de bonnetjes van de kosten van zijn begrafenis.

Lezing

Al jarenlang verdiept Vibeke Roeper zich in oude reisverhalen over ontdekkingsreizen en publiceerde zij diverse uitgaven van deze verhalen. Op 22 maart verscheen de hertaling die zij samen met Remmelt Daalder maakte van de oudste biografie van Michiel de Ruyter, geschreven door Gerard Brandt in 1687. In haar lezing op 3 juni gaat Vibeke Roeper hier op in en geeft ze tevens meer inzicht in de andere bronnen van en over De Ruyter die in archieven te vinden zijn.

De Verdieping van Nederland

'Michiel de Ruyter, het verhaal achter de admiraal' is nu te zien tot en met 24 juni 2007. Het is een tijdelijke tentoonstelling bij De Verdieping van Nederland, de tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. De Verdieping van Nederland toont 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur aan de hand van topstukken uit beide instellingen. De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief, naast Den Haag CS en is zeven dagen per week gratis toegankelijk.


---