Gemeente Haarlem


16 mei 2007
Stedelijke Ontwikkeling


Eenvoudigere regels welstand en monumenten

Aanpassing nota Welstand en Monumenten


Het college van B&W heeft besloten tot aanpassing van de Welstands- en Monumentennota uit 2004. De aanpassingen zorgen voor vereenvoudiging van regels en verkorting van procedures voor burgers. Daarnaast heeft het college besloten om Haarlemse monumenten te voorzien van een herkenbaar monumententeken.

Met dit besluit geeft het college van B&W uitvoering aan de afspraken over welstandstoetsing in het coalitieakkoord. Daarin is afgesproken dat het college van B&W een voorstel zal doen om de rol van de "welstandscommissie te beperken om vertraging en onnodige regelzucht te voorkomen". Zonder dat het cultureel erfgoed door de vereenvoudiging van regels in gevaar komt.

Samenvattend zet het college van B&W in op drie concrete maatregelen:
. Het mogelijk maken van experimenten met welstandsvrije specifieke nieuwbouwprojecten;
. Het welstandsvrij maken van de loketcriteria (met uitzondering van het beschermd stadsgezicht);
. Het globaler en minder diepgaand toetsen van bouwaanvragen.

Het doorvoeren van de bovenstaande maatregelen vereist aanpassing van de in 2004 door de Raad na inspraak vastgestelde Welstands- en Monumentennota. In relatie met de invoering van de omgevingsvergunning kiest het college van B&W er voor om de Welstands- en Monumentennota in de eerste helft van 2008 aan te passen en na inspraak aan de Raad ter accordering voor te leggen.

Daarnaast heeft het college van B&W besloten om monumenten in Haarlem te voorzien van een herkenbaar monumententeken, te plaatsen door de firma Paswerk. Voor de monumenten in gemeentelijk bezit draagt de gemeente zelf de kosten. Het college van B&W wil graag de particuliere eigenaren van monumenten in Haarlem de mogelijkheid bieden om een monumententeken te bestellen bij de firma Paswerk en gaat er daarbij vanuit dat de particuliere monumenteneigenaren de kosten zelf dragen.
---

Jan Philip Korthals Altes
023 - 511 35 82
023 - 511 34 57
jpkorthals.altes@haarlem.nl
112/2007

---- --