Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-244

Arnhem,15 mei 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 15 MEI 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
GS stellen grenzen nationale landschappen vast (A2, C2, C3) GS hebben de grenzen van de nationale landschappen in Gelderland, inclusief de bijbehorende uitvoeringsprogramma's, voorlopig vastgesteld. In deze gebieden wordt de komende jaren voor ruim 26 miljoen euro aan projecten uitgevoerd. Rijk en provincie leggen daarvan een groot deel op tafel. De projecten zijn bedoeld om het landschap, de toegankelijkheid en de cultuurhistorie van de nationale landschappen te versterken. GS willen de begrenzing nog voor de zomer definitief vaststellen. (zie ook apart persbericht)

Provincie Gelderland investeert in samenleving (A3) Gelderland gaat de komende twee jaar extra investeren in de samenleving. Voor het beleid wordt een additionele 2 miljoen euro uitgetrokken. De inzet van dit geld hangt samen met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die sinds januari dit jaar van kracht is. De wet beoogt het meedoen van alle burgers aan alle facetten van de samenleving. Het is tevens een centraal thema in het Gelderse coalitieakkoord. In nauwe samenwerking met gemeenten in Gelderland gaat de provincie een ondersteunende en stimulerende rol vervullen bij het beleid op het gebied van vrijwilligerswerk en mantelzorg. Daarnaast ondersteunt de provincie gemeenten in de belangenbehartiging en het actief betrekken van burgers bij de beleidsvorming. Als derde aandachtspunt wil de provincie in samenwerking met gemeenten en instanties een geoptimaliseerde informatievoorziening realiseren, die ook goed toegankelijk is voor kwetsbare groepen in de samenleving.

Subsidies voor succesvolle aanpak stedelijke vraagstukken (A4) Gedeputeerde Staten kennen diverse subsidies toe ter ondersteuning van projecten binnen de acht grote Gelderse steden. Het gaat om een totaalbedrag van ruim 1,3 miljoen euro dat wordt gebruikt voor de aanpak van maatschappelijke problemen in deze steden. De projecten lopen uiteen van nazorg voor ex-gedetineerden, bestrijding van huiselijk geweld, tot het tegengaan van schooluitval. Het is niet de eerste keer dat de provincie Gelderland dergelijke stimuleringsgelden inzet. De ervaringen in het verleden wijzen uit dat stadsproblemen met behulp van deze gelden sneller en beter kunnen worden opgelost. Zo hebben de steden sinds vorig jaar de beschikking gekregen over een voorziening voor schuldhulpverlening aan kwetsbare groepen (waaronder dak- en thuislozen).

Ontwerp Beleidsnota Bodem 2007 vastgesteld (B2) Op 15 mei is de nota "De Gelderse Wegwijzer door bodemland, op de goede weg en verder" in ontwerp vastgesteld door de provincie en de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Met de geactualiseerde nota willen de betrokken partijen ook in de toekomst de aanpak van bodemsanering en bodembeheer bevorderen. De ontwerpnota ligt van 21 mei tot en met 27 juli 2007 ter inzage bij de provincie en bij de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Het is tevens beschikbaar via de provinciale website, www.gelderland.nl/bodem. Gedurende die periode bestaat er mogelijkheid tot inspraak. Burgers kunnen, onder vermelding van 'Beleidsnota Bodem 2007', een reactie sturen naar de provincie Gelderland.

Plannen verkeersveiligheid 2007-2010 vastgesteld (C1) Gedeputeerde Staten hebben vandaag het Meerjarenprogramma Verkeersveiligheid 2007-2010 en het Werkplan Verkeersveiligheid 2007 vastgesteld. Deze plannen bevatten activiteiten die de komende jaren binnen het kader van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) samen met de Stadsregio Arnhem Nijmegen en andere partners worden uitgevoerd. Het betreft een breed scala activiteiten op het gebied van educatie, verkeershandhaving en stimulering van verkeersveiligheidsactiviteiten. Voor wat betreft de educatie gaat het bijvoorbeeld om projecten op het gebied van onderwijs, rijopleiding en ouderen in het verkeer. De handhaving behelst de uitvoering, afstemming en stimulering van regionale projecten op de Gelderse wegen. Daarbij is ook ondersteuning door middel van communicatie en informatievoorziening van belang. De stimulering van verkeersveiligheid vindt plaats op politiek, bestuurlijk en ambtelijk niveau en via het netwerk van het ROVG ook naar derden toe. Ten slotte vervult de ROVG een bescheiden ondersteunende rol bij de infrastructurele aanpak en is zij betrokken bij diverse kennisprojecten.



Provincie Gelderland