Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 16 mei 2007

Opleiding Gevaarherkenning en Risicobewustzijn: Eerste instructeurs officieel gecertificeerd

Utrecht - Vrijdag 11 mei werd onder het toeziend oog van TÜV Nederland voor de eerste keer het officiële examen 'Instructeur Verkeersveilig Handelen en Milieubewust Verkeersgedrag' afgenomen. De training leidt instructeurs op voor verkeersveiligheidstrainingen die expliciet gericht zijn op gevaarherkenning en risicobewustzijn.

De opleiding is ontwikkeld door het kennis- en opleidingsinstituut Verkeersveiligheid Groep Nederland (VVGN). De VVGN ontwikkelt en implementeert structurele verkeersveiligheidoplossingen die effectief bijdragen aan een veilige, kosteneffectieve en milieuverantwoorde verkeersdeelname.

De Verkeersveiligheid Groep Nederland is nationaal gezien de eerste organisatie die rijvaardigheidstrainingen aanbiedt die officieel door TÜV Nederland zijn gecertificeerd. De training en het examen zijn ontwikkeld in overeenstemming met de visie van voormalig verkeersminister Peijs. Zij heeft steeds benadrukt dat traditionele rijvaardigheidstrainingen niet per definitie bijdragen aan veilige verkeersdeelname. Zij verwees daarbij naar onderzoeksresultaten die aantoonden dat trainingen die worden uitgevoerd in een onrealistische trainingsomgeving en die gebaseerd zijn puur op het aanleren van technische rijvaardigheden, vaak een negatief effect hebben op het risicobewustzijn van cursisten.

In de visie van de Verkeersveiligheid Groep Nederland zijn een anticiperende en risicobewuste rijstijl de voorwaarden voor veilige, schadepreventieve en brandstofbesparende verkeersdeelname. Deze rijstijl kan alleen worden aangeleerd als hoog wordt ingezet op mentaliteitsverandering en verkeersinzicht. De VVGN doet dit door allereerst haar eigen instructeurs volgens deze principes op te leiden. Doorslaggevend voor de effectiviteit van de trainingsmethodiek is dat de trainingen worden uitgevoerd in een trainingsomgeving die realistisch overeenkomt met werkelijke wegomstandigheden en verkeerssituaties.

De nieuw opgeleide instructeurs worden vanaf 13 mei ingezet voor rijstijltrainingen op de openbare weg en het Safety Experience Center in Rosmalen, de eigen trainingslocatie van de VVGN. ING Car Lease is met het unieke Safety Program en met het speciale milieuvriendelijke Eco Lease programma, één van de eerste bedrijven die gebruik maakt van deze hoog opgeleide instructeurs. Meer informatie over structurele verkeerseducatie voor ondernemingen en over de Verkeersveiligheid Groep Nederland is te vinden op: www.verkeersveiligheidgroep.nl.