Ingezonden persbericht


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 552 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 16 mei 2007
Kenmerk 081

Amsterdam met 170.000 gebouwen 3D in Google Earth

In de loop van deze week zijn 170.000 gebouwen van Amsterdam niet alleen `plat', maar ook driedimensionaal op Google Earth te zien. Voor Europa is dat op deze schaal uniek. Zeker ook omdat de gemeente de 170.000 gebouwen vrij beschikbaar stelt. Over enige tijd kunnen gebruikers van Google Earth de gebouwen zelf visueel bewerken1. Wethouder Asscher: "Dit past in de geest van Amsterdam Topstad. De gemeentelijke afdeling Geo en Vastgoedinformatie (GVI) en Google zijn hier een uitdagende samenwerking aangegaan. En iedereen in de stad kan hier binnenkort aan mee bouwen."

Iedere gebruiker van Google Earth kan Amsterdam daar nu in drie dimensies ervaren. Amsterdam heeft namelijk een volledig objectgeoriënteerde basisregistratie van vastgoed gerealiseerd. Dat wil zeggen dat de gemeente (GVI) van elk gebouw een eenvoudig digitaal model heeft gemaakt, waarmee de stad digitaal kan worden nagebouwd. Deze 170.000 gebouwen heeft Google opgenomen in Google Earth waardoor ze zichtbaar zijn, door de `3D buildings'-optie aan te klikken.


1 Alle gebouwen zijn binnen enkele weken beschikbaar in het `3D Warehouse' van Google. Gebruikers kunnen dan gratis een gebouw uit het 3D Warehouse downloaden en bewerken met Google SketchUp.

Stad aankleden
Daarnaast heeft de gemeente Amsterdam tien aansprekende gebouwen, waaronder het Paleis op de Dam en het Centraal Station, al zeer gedetailleerd uitgewerkt en deze zijn al zichtbaar. Ook deze modellen zijn opgenomen in de standaardgegevensset van Google Earth. De gemeente Amsterdam stelt de modellen van alle 170.000 gebouwen vrij beschikbaar. Bewoners kunnen over enige tijd1 uit Google Earth het model van hun eigen huis downloaden en met behulp van het gratis programma Google SketchUp het model verder detailleren en `aankleden' met foto's. Dit uitgewerkte model kan dan door de gebruiker zelf weer in Google Earth worden teruggeplaatst, zodat anderen het kunnen bekijken. Op deze manier kan men zelf de stad aankleden.

Sidney Mock, Marketing Manager Google Benelux: "Deze fantastische 3D gebouwen brengen Amsterdam voor alle fans van Google Earth echt tot leven. Met de gebouwen die Amsterdam vrij beschikbaar heeft gesteld kan er binnenkort begonnen worden met het modelleren van Amsterdam. Mensen van over de hele wereld kunnen Google SketchUp's open platform gebruiken om hun eigen stad te modelleren en wij hopen daarom dat nog veel andere steden het voorbeeld van Amsterdam zullen volgen."

Google vestigde zich ruim vier jaar geleden in Amsterdam, sinds maart van dit jaar is Google gevestigd in het Vinoly-gebouw aan de Zuidas. In de afgelopen tijd zijn er contacten gegroeid tussen Google met diverse Amsterdamse partijen en netwerken. En Amsterdam driedimensionaal in Google Earth is daar een duidelijk resultaat van. Andere partijen kunnen nu aanhaken met content: foto's, achtergrondinformatie en binnenkort ook visuele toevoegingen aan de gebouwen. Op die manier ontstaat een rijke schakering die past bij Amsterdam als creatieve topstad.

In de loop van 2007 zullen ook 3D-modellen van een aantal nieuwbouwprojecten worden gepubliceerd en er wordt actief verder gekeken naar andere manieren waarop Google Earth gebruikt kan worden om informatie over de stad te ontsluiten.

Hoe werkt het?
Met Google Earth is het mogelijk om - behalve gedetailleerde satellietbeelden - ook 3D gebouwen te bekijken. Om deze optie in te schakelen moet in Google Earth linksonder bij de `Layers' de `3D buildings'-laag aangevinkt worden. Hierdoor worden automatisch 3D gebouwen getoond die geschikt zijn voor Google Earth. Veel van deze gebouwen zijn door gebruikers en bedrijven gemaakt door middel van SketchUp - het gratis 3D modelleer programma van Google. Met SketchUp is het gemakkelijk om gebouwen te modelleren in 3D en die vervolgens in Google Earth te plaatsen. Bovendien kunnen deze gebouwen ook gedeeld worden met de SketchUp- community door gebruik te maken van het 3D Warehouse. De beste gebouwen in het 3D Warehouse worden vervolgens automatisch in Google Earth opgenomen.

Een tour langs de bezienswaardigheden en een film van deze tour zijn te vinden op www.amsterdam.nl.

Links:
Google Earth - http://earth.google.com/
Google Earth en 3D - http://earth.google.com/intl/nl/3d.html SketchUp - http://www.sketchup.com/
3D Warehouse - http://sketchup.google.com/3dwarehouse/

Beelden:
De screendumps op amsterdam.nl kunnen gebruikt worden in de publicaties over dit nieuws.

Pb-081

---