Gemeente Rotterdam

Nr. 92
16 mei 2007

Uitkomsten onderzoek Inspecties naar zorg Gessica

Rotterdam neemt alle aanbevelingen inspecties over

Brede coördinatie in de hulpverlening, daar ontbrak het aan in de zorg rond Gessica. Dit is de belangrijkste conclusie van het rapport van de vier Inspecties die onafhankelijk onderzoek hebben gedaan naar het functioneren van de gemeentelijke diensten en jeugdzorginstellingen ten aanzien van Gessica. In het rapport worden aanbevelingen gedaan om overal in de jeugdketen het belang van het kind centraal te stellen, de coördinatie te verbeteren en samenwerking te bevorderen. Rotterdam neemt alle aanbevelingen over.

Uit het rapport blijkt dat er onvoldoende coördinatie was tussen de betrokken organisaties. De inspecties concluderen dat de wet onvoldoende duidelijk maakt bij wie de verantwoordelijkheid ligt voor de coördinatie. Zij doen dan ook de aanbeveling op dit punt de wet- en regelgeving aan te passen. Rotterdam wil de verantwoordelijkheid voor de brede zorgcoördinatie beleggen bij de Centra voor Jeugd en Gezin in de deelgemeenten. Totdat alle centra actief zijn is de Jeugdconsul verantwoordelijk voor de zorgcoördinatie.

Kind centraal
De conclusies en aanbevelingen van de inspecties sluiten goed aan op de aanpak en de visie op de zorg voor kinderen in de Rotterdamse regio, waarbij het kind centraal staat. Sinds oktober 2006 hebben de betrokken organisaties al diverse maatregelen genomen die zij hebben vastgelegd in het programma 'Ieder Kind Wint'. Hiermee gaan zij door, waar nodig worden afspraken verscherpt. Rotterdamse wethouder en bestuurder van de Stadsregio Leonard Geluk: "Om de risico's van kinderen echt te verkleinen, is minder vrijblijvendheid nodig. Gegevensuitwisseling, bezoeken aan het consultatiebureau, het doorgeven van signalen, het is nu nog te makkelijk om het niet te doen. Ik wil meer kunnen verplichten. Alleen dan kan het belang van het kind echt centraal staan".

Onder leiding van de hoofdinspecteur van de Jeugdzorg hebben de Inspecties van het Onderwijs, Jeugdzorg, voor de Gezondheidszorg en de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid onderzoek verricht. Het Rotterdamse college en het dagelijks bestuur van de Stadsregio hebben de inspecties hier in oktober 2006 om verzocht. Dit gebeurde direct nadat bleek dat het Maasmeisje de Rotterdamse Gessica was, en dat zij bekend was bij diverse organisaties.

Noot voor de redactie/