Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 16 mei 2007 070516R

Gemeente Nijmegen speelt quitte

De gemeente Nijmegen heeft in 2006 op de jaarrekening 11,3 miljoen euro overgehouden. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor dit bedrag voornamelijk aan reserves toe te voegen. Hiermee neemt de financiële soliditeit van de gemeente verder toe. Het positief saldo is bijna even groot als de opbrengst van de verkoop van NOVIO (12,2 miljoen). Na aftrek van die eenmalige opbrengst speelt de gemeente dus ongeveer quitte.

De gemeente heeft vorig jaar minder dan voorzien uitgegeven voor de bijstanduitkeringen. Dit is het gevolg van een succesvol beleid 'sociaal maar niet naïef' waarin de gemeente strenger controleert, en meer inspanningen verricht om mensen aan het werk te krijgen. De uitkeringen hebben de gemeente mede hierdoor in 2006 bijna vijf miljoen minder gekost dan begroot. Ook meevallende vergoedingen van het Rijk droegen hieraan bij.

Daarnaast heeft de gemeente door een scherpere bedrijfsvoering met behoud van kwaliteit meer dan voorzien bespaard op de financiering van hulpmiddelen, woningaanpassingen en dergelijke voor ouderen en gehandicapten.

Het gemeentebestuur heeft de toename van het vermogen grotendeels al bestemd voor lopende projecten, waaronder het Ondernemersfonds. Daarnaast stellen B&W onder meer voor om een deel te storten in de reserve Waalsprong en een in te stellen reserve Volkshuisvesting.

Het college wil deze zomer bij de perspectiefnota 2008 afwegen waaraan een deel van de groei van de algemene reserves eventueel besteed zou kunnen worden.

Burgemeester en wethouders bieden de jaarrekening 2006 aan de gemeenteraad aan. De accountant heeft al een goedkeurende verklaring afgegeven. Behandeling in de raad vindt naar verwachting in juni plaats.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 3292386