Ingezonden persbericht


Uitnodiging

persexcursie tunneldelen Noord/Zuidlijn

Momenteel legt de aannemer de laatste hand aan twee tunneldelen van de Noord/Zuidlijn die in de loop van 2009 zullen worden afgezonken in het IJ en onder het Centraal Station.

De tunneldelen worden gemaakt in het bouwdok naast de Sixhaven in Amsterdam-Noord.

In de komende weken zal dit bouwdok onder water worden gezet zodat de tunneldelen kunnen worden weggesleept.

Eerder al, vorig jaar in juli, werden de eerste twee tunneldelen voltooid en naar hun tijdelijke parkeerplaats in de Suezhaven gesleept. Deze tunneldelen komen onder het IJ te liggen.

Voordat de tunneldelen in het bouwdok nagenoeg geheel onder water verdwijnen stellen de aannemer en het projectbureau Noord/Zuidlijn u in staat de enorme tunneldelen te bezichtigingen.

U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij een rondleiding door de twee tunneldelen op dinsdag 22 mei. Aanvang 09.30 uur.

Lokatie: de (gele) bouwkeet van aannemer Heijmans aan de Sixhavenweg. (De bouwkeet is gemakkelijk bereikbaar vanaf het IJplein of via de Willem I-sluis in het Noordhollandsch Kanaal).

Het tunneldeel dat onder het IJ komt te liggen is 141 meter lang, 13, meter breed en 8 meter hoog. Er is 4700 m3 beton en 990 ton staal in verwerkt.

Het tunneldeel dat onder het Centraal Station zal worden afgezonken is 136 meter lang, 21 meter breed en 9 meter hoog. Er is 8100 m3 beton en 1800 ton staal in verwerkt.

Elk deel weegt ongeveer 10.000 ton.

Beide tunneldelen zullen begin juli uit het bouwdok worden weggesleept naar de Suezhaven in het westelijk havengebied.


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht