Gemeente Delft

Jaarrekening en jaarverslag 2006

Delft financieel gezonder

De gemeente sloot het kalenderjaar af met een positief resultaat van 0,4 miljoen euro. In 2006 steeg het weerstandsvermogen met bijna ¤ 20 miljoen. Dit bedrag is gereserveerd om tegenvallers en risico's op te vangen. De gemeenteraad behandelt de jaarrekening en het jaarverslag op 28 juni.

Om meer greep te krijgen op de eigen financiën en om financiële risico's te beheersen heeft het college behalve het verhogen van het weerstandsvermogen nog een aantal maatregelen genomen. Zo is er een begin gemaakt met het werken met audits en visitatie van gesubsidieerde instellingen en wordt er in het kader van het deelnemingenbeleid nu onderscheid gemaakt tussen inhoud (vakwethouder) en toezicht (wethouder financiën). In februari 2007 is de te hoge boekwaarde van twee panden met terugwerkende kracht in de cijfers van 2006 gecorrigeerd. Wethouder Bolten: "Deze ingreep is vervelend, maar het betekent wel dat Delft nu financieel gezonder is dan een jaar geleden. Het heeft geen zin je administratief rijk te rekenen. Dan liever nu door de zure appel heen, om gezonder verder te kunnen".

De staat van de stad is positief. Het nieuwe kabinet heeft in Delft geen probleemwijken gesignaleerd. Uit een recente benchmark tussen vijftig steden, blijkt dat Delft een goed leefklimaat heeft. Mensen voelen zich hier relatief veilig. Uit een ander onderzoek blijkt dat scholieren het in Delft beter doen dan elders in het land. Het relatieve aantal kinderen dat naar het hoger voortgezet onderwijs gaat in Delft is hoger en bovendien doen ze het op school behoorlijk goed, ook als ze uit een achterstandspositie komen. Het aantal mensen dat een beroep moet doen op de Wet Werk en Bijstand is in 2006 afgenomen met 5,6%. Landelijk is dit percentage 4,3%. Een goed bezochte armoedeconferentie vormde onder meer het startsein voor de integrale aanpak schuldhulpverlening. In 2006 zijn de eerste schakels van het KINDlint (kinderen veilig door Delft) gerealiseerd, vond het evenement 'Delft spettert' plaats, is de veiligheid in het stationsgebied aangepakt en is de gemeente samen met het ministerie van Economische Zaken gestart met het tegengaan van tegenstrijdige regelgeving voor ondernemers.

Delft staat aan de vooravond van de uitvoering van een groot aantal projecten. Het meest in het oogspringend is de ondertunneling van het spoor en de ontwikkeling van de spoorzone. In oktober 2006 is daartoe het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone (OBS) opgericht.

Noot voor de redactie (