Gemeente Vlaardingen


Steiger open

16 mei 2007

Historische steiger

Foto: Arie Wapenaar

Wethouder Cees Oosterom opende zaterdag 9 mei de steiger aan de Westhavenkade. Een deel van de steiger is bestemd voor passanten, het andere voor historische schepen. De historische steiger is al volgeboekt.

Aan de nieuwe steiger kun je de schepen vanaf de kade beter zien liggen. Bovendien is de steiger een aantrekkelijke ligplaats. Van belang om de band tussen stad en water te versterken en meer publiek te trekken.

Dat lukte afgelopen zaterdag al prima. Aardig wat mensen kwamen naar de opening, die bestond uit muziek, toespraken, activiteiten rond garnalenkotter VL20, beurtschip Jansje en de historische brandweerboot Jan van der Heyde en vooral veel scheepshoorns. Op de Jansje werden demonstraties van het laden en lossen gegeven zoals dat vroeger ging (door de 4^e, 5e en zelfs 6e generatie van de familie van Baalen uit Maassluis).

Zowel van schippers als van toeschouwers kwamen positieve opmerkingen over de nieuwe steiger (bijvoorbeeld: t Is weer net als vroeger).

Historisch

Welke schepen historisch genoeg zijn voor de steiger, wordt bepaald door een schouwcommissie. Inmiddels zijn alle plekken vergeven, dus nieuwe aanvragers komen op een wachtlijst. De meeste historische schepen zijn inmiddels aan de steiger afgemeerd. Het gaat om: de Vrouwe Johanna (VL 20, garnalenkotter uit 1912), de Interlude (sleepboot uit 1901), de Harley D (sleepboot uit 1912), de Hoop op Welvaart (Friese snik uit 1894), de Brittney (Petterson uit 1937), de Sveggoy (M 33 K) (Noorse zeilkotter uit 1941), de Jonge Henri (Noordzeebotter uit 1918) en de Risico (wad- en sontvaarder uit 1916).

De aanleg van de steiger in de Oude Haven vormt een onderdeel van het Europese subsidieproject B-sure, waaraan zes steden uit Engeland, Duitsland en Nederland deelnemen.