Den Haag geeft BredeSchool nieuwe impuls

woensdag 16 mei 2007

Het Haagse college van B&W wil de BredeSchool in het primair onderwijs een nieuwe impuls geven. Wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugd en Sport (foto) wil dit o.m. doen door leertijdverlenging van 6 uur per week op een aantal achterstandsscholen.

De gemeente stelt voor het schooljaar 2007-2008 1 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling en uitvoering van de nieuwe plannen, die staan omschreven in de notitie 'Ruimte voor de ontwikkeling van kinderen'. De schoolbesturen hebben al ingestemd.

De notitie onderscheidt drie profielen voor de BredeSchool: Het Leerkansenprofiel is nieuw en bevordert via een intensieve aanpak het leren en de ontwikkeling van kinderen met (dreigende) achterstanden. Door een verlenging van de leertijd met 6 uur per week is er extra tijd voor taalontwikkeling, sociale vaardigheden, burgerschap, sport en cultuur. De gemeente gaat de leertijdverlenging subsidiëren.

Het Ontwikkelingsprofiel richt zich op het voorkomen en bestrijden van achterstanden bij kinderen. Dat gebeurt in elk geval via de voorschool, maar ook door ouderbetrokkenheid en vrijwillige sport- en welzijnsactiviteiten. Dit profiel bouwt voort op het brede-buurtschoolbeleid dat in 1999 stedelijk is ingezet.

Het Opvangprofiel is primair gericht op het regelen van dagarrangementen voor kinderen, waardoor ouders hun werk en zorgtaken beter kunnen combineren. In een dagarrangement worden de organisatie van school en naschoolse opvang (meestal tussen 07.30 en 18.30 uur) op elkaar afgestemd.
De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht houden op en handhaving van de kwaliteit van de kinderopvang.

Het Haagse college maakt zich sterk voor jeugdbeleid dat zich richt op het verbeteren van kansen voor kinderen en jongeren in de stad. In de BredeSchool van de toekomst moeten zowel educatie als opvang voor kinderen in de basisschoolleeftijd goed geregeld zijn. Voor kinderen die extra zorg behoeven is er extra aandacht.