Staatssecretaris Timmermans bezoekt Rome

Op woensdag 16 en donderdag 17 mei zal staatssecretaris voor Europese Zaken, Frans Timmermans een bezoek brengen aan Rome. Op woensdag zal hij de grondig gerestaureerde Nederlandse Ambassade in Rome officieel heropenen. Donderdag heeft hij een onderhoud met de Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Massimo D'Alema, waarin de besprekingen over een nieuw Europees verdrag centraal staan. Italië heeft de in Frankrijk en Nederland afgewezen Europese Grondwet geratificeerd. Nederland streeft naar een nieuw wijzigingsverdrag dat zich in omvang en inhoud wezenlijk onderscheid van het grondwettelijk verdrag.

Vervolgens spreekt Timmermans de in Italië actieve Nederlandse Honorair Consuls toe. Aansluitend heeft de staatssecretaris een discussie met een groep scholieren op de St. Georges British International school over het thema: 'Wat verwachten jongeren van Europa'. De Nederlandse student, Ryco Buffinga, winnaar eerder dit jaar van een door Buitenlandse Zaken uitgeschreven essay wedstrijd over Europa, begeleidt Timmermans tijdens zijn bezoek en zal op de Britse school een uiteenzetting geven van zijn toekomstvisie op Europa.

Ter gelegenheid van de heropening van de Nederlandse ambassade in Rome vindt vanaf de maand mei het door de ambassade georganiseerde cultureel festival 'Olandiamo?' plaats, met onder meer hedendaagse Nederlandse muziek, architectuur, beeldende kunst en mode.

Timmermans zal op donderdagavond een architectuurtentoonstelling openen met werk van vijf jonge Nederlandse en vijf Italiaanse architectenbureaus, georganiseerd in samenwerking met het museum MAXXI in Rome. De tentoonstelling toont naar aanleiding van vijf thema's: huisvesting, paviljoens, context, infrastructuur en de stad een Nederlandse en Italiaanse visie. Voor Nederland presenteren de bureaus Atelier Kempe Thill, Crimson, NL Architecten, Onix en Powerhouse Company een van hun ontwerpen. Tijdens een eveneens te houden symposium zullen de deelnemende bureaus een korte presentatie geven onder leiding van een Nederlandse en Italiaanse architectuurcriticus, waarna een publieke discussie volgt. Van de tentoonstelling, die o.a. wordt ondersteund door het Nederlands Architectuur Instituut, wordt een Engels- en Italiaanstalige catalogus gemaakt. Na de tentoonstelling in het MAXXI in Rome zal deze doorreizen naar andere locaties in Italië en Nederland.

Noot voor redacties (