CDA: Hervormingen betalen uit


16.05.2007 / 15:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cda tweede kamerfractie

Cda tweede kamerfractie

Na jaren van hervormingen is 2006 een duidelijk oogstjaar gebleken. Op diverse terreinen is verdere vooruitgang geboekt en de economische structuur van Nederland is versterkt. Dit onderstreept opnieuw dat het beleid van de kabinetten Balkenende noodzakelijk is geweest. CDA kamerlid De Nerée tot Babberich zegt dat in een reactie op het Rijksjaarverslag 2006, dat vandaag is verschenen.
De Nerée geeft aan blij te zijn met de groei van de werkgelegenheid, de daling van de werkloosheid en de grote hoeveelheid mensen die vanuit een uitkeringssituatie weer aan de slag zijn gegaan. 'Mensen mee laten doen was een belangrijk motto van de vorige kabinetten en gezien deze cijfers lijkt dat steeds beter te lukken.' Zo steeg de koopkracht van bijvoorbeeld een gezin op het minimum in 2006 maar liefst met 3,25%. 'Maar dat betekent niet dat we nu rustig achterover kunnen gaan leunen', aldus De Nerée. 'De hervormingsagenda van de afgelopen kabinetten biedt nu juist de ruimte voor een maatschappelijke investeringsagenda.' De CDA'er is ook erg blij met de forse daling van het aantal geweldsdelicten. 'Een prestatie van formaat.' Zorgelijk blijven het hoge aantal voortijdige schoolverlaters, de vertraging bij met name weginfrastructuur projecten en de toename van het aantal rijksambtenaren in 2006. Bovendien blijkt de bedrijfsvoering bij enkele departementen veel te wensen over te laten; de Algemene Rekenkamer constateert de nodige onvolkomenheden bij bijvoorbeeld Defensie, Ontwikkelingssamenwerking en bij de Belastingdienst. 'Hierop moeten we zeer kritisch blijven', aldus De Nerée. 'Als overheid moet je wel het goede voorbeeld geven.' Wat hem met name zorgen baart is dat sommige onvolkomenheden al spelen sinds
2000.
De CDA-fractie is redelijk tevreden over de kwaliteit van de jaarverslagen voor wat betreft de verantwoordingsinformatie. Als die in orde is, kan de Kamer beter beoordelen of de met Prinsjesdag gemaakte afspraken inderdaad door het kabinet zijn nagekomen tegen de afgesproken bedragen. 'Dat gaat steeds beter', aldus De Nerée, 'maar we zijn er nog niet. Het kan nog beter en het moet ook nog beter.' Tot slot benadrukt De Nerée dat het CDA positief gestemd is over de aangetrokken economische groei en de verbeterde overheidsfinanciën in 2006, maar dat het van het grootste belang is om ook de komende jaren verder te werken aan gezonde overheidsfinanciën.