Onafankelijke test ANWB: GaiaPark Leukste Dierentuin Nederland


16.05.2007 / 15:33 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Gaia park kerkrade zoo

Gaia park kerkrade zoo

Onafankelijke test ANWB: GaiaPark Leukste Dierentuin Nederland

Onafankelijke test ANWB
GaiaPark 'Leukste Dierentuin van Nederland'

KERKRADE, 16 mei 2007 - Uit een onafhankelijke test van ANWB Kampioen is GaiaPark Kerkrade Zoo uit de bus gekomen als grootste verrassing voor de gezinnen die aan het onderzoek hebben meegewerkt. Met name de grote verscheidenheid en de ruime, natuurlijke verblijven van de dieren werden geroemd. Maar ook de indeling van de tuin, de gebruikersvriendelijkheid en de faciliteiten scoorden als hoogste binnen de geteste categorieën. Al met al eindigde de jongste dierentuin van Nederland hiermee op de eerste plaats binnen de categorie Kleine Dierentuinen. Deze positie deelt GaiaPark met het eveneens Limburgse Zoo Parc Overloon. Bij de Grote Dierentuinen is Dierenpark Emmen de testwinnaar.

Het gaat goed met GaiaPark Kerkrade Zoo. Dit jaar bezochten al meer dan 130.000 mensen de dierentuin, een aantal dat in 2006 pas medio juli werd bereikt. Ook de ANWB was blijkbaar aangenaam verrast door Nederlands jongste dierentuin. In bijna alle categorieën was GaiaPark testwinnaar. Alleen bij Kinderactiviteiten en Restaurant was er een tweede plaats. Op het gebied van speelvoorzieningen was er volgens de test nog te weinig aanbod. Hierbij moet worden aangetekend dat de test plaats vond vóór de opening van GaiaParks veelgeprezen kinderattractie JungleTour. Deze zomer volgt de speciaal voor het park gebouwde Dinocarrousel en in 2008 verrijst de imposante DinoDome, een overdekte speelvoorziening van maar liefst 2.500 m2 die geheel in het teken van dinosaurussen staat en uniek in de wereld is. Ook zijn er in de zomer dagelijks kindertheatervoorstellingen en roofvogeldemonstraties.

Dino's en rhino's
De keuze om GaiaPark te scharen onder de kleine dierentuinen heeft te maken met de jaarlijkse bezoekersaantallen. In 2006 waren dat er 320.000. Dit jaar zullen naar verwachting meer dan 400.000 mensen het park bezoeken en daarmee hoort de Kerkraadse dierentuin bij de grote parken. Qua oppervlakte (25 ha) hoort GaiaPark zeker in die categorie. Als eerste aanvulling op de diercollectie zal begin 2008 een nieuw verblijf voor witte neushoorns verrijzen. In de daaropvolgende jaren zullen ook grote roofdieren als leeuwen en ijsberen aan de collectie worden toegevoegd. Als enige dierentuin in Nederland is GaiaPark volledig thematisch opgezet en juist de educatieve waarde van deze indeling werd door de testgezinnen van ANWB Kampioen bijzonder gewaardeerd.