Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Hilversum, 16 mei 2007

Islam verlaten is toegestaan

Sinds de oprichting van het comité van ex-moslims is afvalligheid binnen de islam een veelbesproken onderwerp geworden in de Nederlandse media. Nioweb sprak telefonisch met een autoriteit binnen de islamitische gemeenschap, professor Taha Jaber Alwani, verbonden aan het Internationale Instituut voor het Islamitische Denken. Zij deden uitgebreid onderzoek naar deze ingewikkelde zaak.

Alwani legt uit dat de meningen omtrent afvalligheid in de hele geschiedenis van de islam altijd al zeer divers zijn geweest. Geleerden hebben hier vele discussies aan gewijd. Alwani benadrukt dat de doodstraf voor afvalligen gezien wordt als een politieke misdaad, die vroeger alleen aan de orde was in oorlogssituaties: "de afvalligen werden vervolgd om politieke redenen en niet omdat ze van hun geloof waren gestapt", aldus Alwani.

Alwani stelt tevens dat de Profeet (vzmh) gedurende de 23 jaar van het verkondigen van zijn boodschap, nog nooit iemand gestraft heeft voor afvalligheid. Dit wordt volgens hem ook bevestigd in de Koran, in meer dan 200 verzen.

Het gehele gesprek met Taha Jaber Alwani kunt u lezen op www.nioweb.nl.