Provincie Zuid-Holland

Eerste digitale Badgasten-Informatie-Paneel in Nederland geopend 15-05-2007

Actuele informatie over strandveiligheid, zwemwaterkwaliteit en toeristische activiteiten

Op 15 mei 2007 is het eerste digitale Badgasten-Informatie-Paneel in Nederland onthuld op de Boulevard in Katwijk aan Zee. Het paneel toont actuele informatie over strandveiligheid, over het zwemwater en over toeristische activiteiten; de gegevens worden ieder uur ververst.

Het Badgasten-Informatie-Systeem is ontwikkeld door provincie Zuid-Holland in samenwerking met de gemeente Katwijk, Rijkswaterstaat en de Katwijkse Reddings Brigade. Gedeputeerde Martin Huls is blij met het nieuwe systeem: "Deze informatieverstrekking bij de strandopgang voorziet in de vraag van zowel de badgast als de partijen die de badgast willen en moeten informeren. Andere kustgemeenten en provincies kijken dan ook met belangstelling naar de ontwikkeling van dit project."

Veel partijen beschikken over gegevens die voor badgasten interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan informatie over stromingen in de zee, de buiten- en zeewatertemperatuur, de tijden van zonsopkomst en zonsondergang, de tijden van eb en vloed, informatie over de kwaliteit van het zeewater, over zoekgeraakte kinderen, over toeristische evenementen en gemeentelijke informatie. Al deze digitale informatie wordt verzameld en getoond op het paneel; elk uur worden de gegevens ververst. Badgasten worden zo voorzien van actuele en volledige informatie.

Binnenkort worden vijf kleinere panelen geplaatst in vier Katwijkse strandpaviljoens en in de strandbibliotheek in Katwijk. Op deze panelen komt dezelfde informatie als op het grote paneel. De komende tijd wordt het systeem grondig getest. Gedeputeerde Martin Huls hoopt op positieve ervaringen zodat andere kustgemeenten ook enthousiast worden om panelen te plaatsen. "Na de zomer gaan we met met alle kustgemeenten en andere partijen het gesprek aan om te kijken of er voldoende draagvlak en geld is om in 2008 langs de hele Zuid-Hollandse kust panelen te plaatsen", zo legt Martin Huls uit.

Voordelen van het Badgasten-Informatie-Systeem

Als op termijn het systeem door alle Zuid-Hollandse kustgemeenten wordt overgenomen, biedt dat de volgende voordelen:

Voor de badgast

- Alle badgasten krijgen bij de strandopgang zeer actuele en betrouwbare informatie over de lokale situatie.
- Op één en hetzelfde paneel wordt publieksinformatie van verschillende afzenders over verschillende onderwerpen samengebracht (strandveiligheid, zwemwaterkwaliteit en toeristische informatie).

'Achter de schermen'

- Er is samenwerking aan slechts één medium waarmee de informatieverstrekking aan de badgast plaatsvindt; er is daardoor geen 'concurrentie' om de aandacht van toeristen.

- De informatie die bij verschillende organisaties aanwezig is, wordt op eenvoudige en bijna geheel geautomatiseerde wijze verzameld en gepresenteerd.

- Het systeem is flexibel, kan worden aangepast aan lokale wensen en behoeften.

- Het arbeidsintensieve 'stickeren' van borden (bijvoorbeeld bij een negatief zwemadvies) kan veelal achterwegen blijven.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22