Provincie Utrecht

stoeptegels Walk of Freedom weer terecht

Gestolen stoeptegels Walk of Freedom weer terecht

16-5-2007 -

De vier stoeptegels die in de nacht van 4 op 5 mei gestolen waren uit de Walk of Freedom zijn weer terecht. De dader, die blijkbaar berouw had van zijn daden, heeft de tegels teruggelegd.

Op Bevrijdingsdag onthulde de commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, in aanwezigheid van de minister-president en alle burgemeesters van de provincie, de 120 winnende ontwerpen van de Stoeptegelwedstrijd. Deze 120 stoeptegels vormen samen de `Walk of Freedom', een permanente uiting van vrijheid. Voordat de onthulling van de route plaatsvond, had iemand echter vier stoeptegels bij Park Transwijk gestolen.

Voor de stoeptegelwedstrijd hebben ruim 1.400 scholieren een stoeptegel ontworpen over het thema Vrijheid. De 120 winnende tegels zijn door de ontwerpers zelf gegraveerd en werden op 5 mei officieel onthuld. Het was een grote teleurstelling voor de vier kinderen van wie de stoeptegel de nacht ervoor gestolen was. Burgemeester Brouwer van Utrecht had de diefstal vorige week nog een misselijke grap genoemd. Opgetogen reacties op het nieuws dat de tegels weer terecht zijn: "Ik was zo teleurgesteld die dag. Nu ga ik snel weer kijken en foto's maken van mijn tegel, " aldus een van de kinderen.

De `Walk of Freedom' is een van de projecten die de provincie Utrecht heeft ingezet naar aanleiding van de Nationale Start Viering Bevrijding die 5 mei jl in Utrecht werd gehouden. Om uiting te geven aan wat vrijheid is voor diverse doelgroepen diverse projecten geweest, zoals een huis aan huis verspreide krant, het lied `een teken van vrede' en een kunstproject uitgevoerd door HKU-studenten.

Een woordvoerder bij de provincie, mede-organisator van Bevrijdingsdag en bedenker van de wedstrijd, geeft aan dat de provincie blij is dat de dader heeft ingezien dat deze tegels een diepere betekenis hebben en de tegels heeft teruggeplaatst. "De tegels zijn namelijk een uiting van `Vrijheid maak je met elkaar'. De `Walk of Freedom' is een hedendaags symbool voor vrijheid en veiligheid." De dader, die overigens anoniem wil blijven, heeft eigenhandig de stoeptegels teruggelegd en zijn daden bij de politie gemeld.

Meer informatie: Marianka van Arendonk, telefoon 030 - 258 2460