Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten woensdag 16 mei 2007.

Zaanstreek-Waterland, 16-05-2007

Met onder meer: roodag, gevaar in het verkeer en afname drankrijders.

Gezochte in wrak

Zaandam, dinsdag 15 mei 2007, 15:55 uur.

De politie heeft een 27-jarige automobilist uit Amsterdam aangehouden omdat dit werd verzocht door een officier van justitie. De man stond in het opsporingsregister gesignaleerd als verdachte van diefstal. In afwachting van een technisch onderzoek werd het voertuig uit het verkeer genomen tot ongenoegen van de verdachte. De man vertelde dat hij zijn voertuig als woning gebruikte en niet kon missen. De staat van de auto liet echter niet toe dat er verder mee werd gereden.

Bromfietser gewond

Purmerend, dinsdag 15 mei 2007, 13:18 uur.

De politie maakt proces-verbaal op van een aanrijding waarbij een 17-jarige bromfietser en zijn 15-jarige passagiere uit Purmerend gewond raakten. De jongen reed met het meisje achterop over het trottoir aan de linkerzijde van de Prof. Mr. P.J. Oudlaan vanuit de richting van de Salvador Allendelaan in de richting van de Koogsingel. Voor hen van links kwam een 68-jarige plaatsgenoot in een personenauto uit de Gebr. Conijnstraat rijden. De bromfietser reed tegen de rechter voorzijde van de auto. De jongen en het meisje, die overigens geen helm op hadden, werden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zij mocht na onderzoek met wat schaafwonden naar huis maar de jongen werd een nachtje ter observatie opgenomen. De bromfiets raakte zwaar beschadigd en de auto was rechts voor wat ontzet.

Rooidag

Zaandam en Landsmeer, dinsdag 15 mei 2007.

Naar aanleiding van M-meldingen (Meld Misdaad Anoniem 0800-7000) heeft de politie diverse panden gecontroleerd op hennepplantages. Op de Burg. Ter Laanstraat werd op de zolder van een woning een plantage met 70 planten aangetroffen. De elektriciteit werd buiten de meter om betrokken. De installatie en planten werden in beslag genomen en zijn direct vernietigd. De 38-jarige bewoner werd aangehouden en na verhoor in vrijheid gesteld. Op de IJdoornlaan waren in een woning de gehele bovenverdieping en de zolder ingericht met 930 hennepplanten. Ook hier werd de stroom buiten de meter om betrokken. Het energiebedrijf heeft de elektriciteit afgesloten. De planten, waarvan bijna de helft rijp was voor de oogst, zijn samen met de lampen en de rest van de installatie in beslag genomen en vernietigd. Naar de eigenaar van het pand wordt een nader onderzoek ingesteld. In een woning aan de Cor Geugjesstraat en Zaandam werd, in tegenstelling tot wat in de meldingen werd beweerd, geen plantage aangetroffen.

Twee keer zo hard als toegestaan

Oostzaan, 15 mei, 19:10-21:18 uur

Tijdens een snelheidscontrole op de Kerkstraat in Oostzaan werd dinsdagavond een hoogste snelheid gemeten van 100 km per uur. In totaal overschreden 47 bestuurders de snelheidslimiet van 50 km per uur. In totaal werd van 518 voertuigen, uit beide richtingen, de snelheid gemeten.

Op de Hoofdtocht in Zaandam werd maandagavond ook op snelheid gecontroleerd. Hier werd een hoogste snelheid gemeten van 86 km per uur bij een toegestane snelheid van 50 km per uur.

Gevaar in het verkeer

Zaanstreek-Waterland, dinsdag 15 mei 2007, 12:28 uur.

Een Amsterdamse politieman heeft op weg naar zijn werk een 24-jarige Zaandamse automobilist aangehouden die op de autosnelwegen A7 en A8 diverse verkeersovertredingen pleegde. De Zaandammer maakte zich twee maal schuldig aan 'kleven', twee maal aan rechts inhalen, inhalen over de vluchtstrook en vrijwel doorlopend negeren van de geldende maximumsnelheid. Ook bij wegwerkzaamheden werd de maximumsnelheid van 90 km per uur met naar schatting 50 km per uur overschreden. Na het negeren van een rood licht stopte de man in Zaandam waar hij vervolgens werd aangehouden. Het rijbewijs werd ingevorderd en de verdachte werd na verhoor heengezonden. Proces-verbaal van het gevaarlijke rijgedrag wordt opgemaakt.

Gestolen bromfiets

Zaandam, dinsdag 15 mei 2007, 14:05 uur.

Bikers van de politie hebben in het Burg. In 't Veldpark een 14-jarige jongen uit Zaandam aangehouden. De agenten zagen twee jochies zonder helm op een bromfiets rijden en lieten ze stoppen. Na controle van het framenummer bleek dat de bromfiets een maand eerder van een erf was gestolen. De bestuurder werd daarop aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor, waarin de jongen aangaf dat hij de bromfiets had geleend, werd hij onder ouderlijk gezag gesteld. Hoe de bromfiets uiteindelijk vanaf de eigenaar bij de verdachte is gekomen wordt nog onderzoek gedaan.

Veelpleger

Zaandam, dinsdag 15 mei 2007, 20:43 uur.

Een bewaker van een bouwmarkt aan de Symon Spiersweg heeft een 30-jarige veelpleger uit Zaandam aangehouden en aan de politie overgedragen. De man had diverse goederen in zijn kleding verstopt en liep zonder te betalen de kassa voorbij. Op het parkeerterrein maakte de bewaker zich bekend waarna de verdachte trachtte te vluchten. Hij werd vastgepakt en onder verzet tegen de grond gewerkt. De verdachte weigerde de politieagenten zijn naam op te geven en was verbaal agressief. De veelpleger werd in de boeien meegenomen naar het bureau waar hij werd ingesloten en in verzekering gesteld.

Drankrijder op heterdaad betrapt

Zaandam, dinsdag 15 mei 2007, 20:30 - 21:00 uur

Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum werd dinsdagmiddag om 15:45 uur een bromfietser aangehouden die onder invloed reed. Een agent had de man uit Koog aan de Zaan zien rijden met een blikje bier aan de mond. De nietsvermoedende bestuurder stapte in de fietstunnel keurig af om niet de aandacht te trekken van de groep agenten die een
bromfietscontrole hield op het fietspad langs de Provincialeweg. De agent die de drankrijder al aan had zien komen, hield hem echter staande voor een blaastest. Deze gaf aan dat de bestuurder uit Koog aan de Zaan de alcohollimiet had overschreden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Tijdens de bromfietscontrole werden verder tien bromfietsers met een opgevoerde bromfiets en één bromfietser zonder helm bekeurd.

Tijdens een alcoholcontrole op de Heijermanstraat heeft de politie het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige man uit Zaandam. De automobilist had een alcoholgehalte van 1,4 . Dat is zeven keer zoveel als voor een beginnende bestuurder is toegestaan. Op de
Heijermanstraat werden in een half uur tijd veertig bestuurders gecontroleerd.

Vorig jaar opnieuw afname drankrijders

Regio, woensdag 16 mei 2007.

In Zaanstreek-Waterland is het aandeel bestuurders dat onder invloed van alcohol verkeert, vorig jaar gedaald van 1,3 % (2005) naar 1%. Uit cijfers van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat het aandeel drankrijders in Zaanstreek-Waterland in 2006 landelijk gezien zelfs het laagst was. In heel Nederland bleek vorig jaar bij controles gemiddeld 3 procent van de automobilisten te veel alcohol gedronken te hebben. Uit het onderzoek bleek verder dat het aandeel drankrijders dat de grens grof overschrijdt (meer dan 1,3 promille) kleiner wordt. Ondanks deze positieve ontwikkelingen haalt de politie
Zaanstreek-Waterland ieder jaar nog (te) veel drankrijders van de weg. Vorig jaar werden 700 alcomobilisten geverbaliseerd als resultaat van de vele alcoholcontroles die de wijkteams en het
verkeershandhavingsteam het hele jaar door houden.

Het regionale verkeershandhavingsteam is speciaal opgericht om de verkeersveiligheid in de regio te verhogen, onder andere door extra te handhaven op het rijden onder invloed. Al vanaf 1 á 2 glazen alcohol neemt de kans op een ongeval namelijk toe. Bij een promillage van 0,5 is de kans op een ongeval ongeveer anderhalf keer zo groot als zonder alcoholgebruik. Behalve op de ongevalkans heeft alcoholgebruik ook effect op de ernst van het letsel. Automobilisten met meer dan 1,5 alcohol in hun bloed, hebben bij een verkeersongeval tot ongeveer 200 maal zo veel kans om het leven te komen dan nuchtere bestuurders.

Van alle 811 verkeersdoden die vorig jaar in Nederland te betreuren waren, zijn er naar schatting 100 alcohol gerelateerd. De kosten van verkeersongevallen met alcohol in het spel bedragen zo'n 1,6 miljard euro. De totale kosten van verkeersongevallen worden op bijna 12 miljard euro geschat. (bron: SWOV).

Overigens geeft één op de vijf bestuurders toe wel eens met meer drank dan is toegestaan achter het stuur te kruipen. Voor ongeveer de helft van hen is dit iets dat zich een keer per kwartaal of vaker herhaalt (bron: effectmeting regioplannen 2005, BVOM). Behalve letselschade kan rijden onder invloed ook grote financiële schade aanrichten. De meeste verzekeringsmaatschappijen vorderen de aan de tegenpartij uitgekeerde schade terug als blijkt dat iemand onder invloed van alcohol heeft gereden.

Huiselijk geweld

Wormerveer, dinsdag 15 mei 2007.

De politie heeft een 30-jarige Zaandammer aangehouden omdat hij wordt verdacht van het plegen van huiselijk geweld. De man zou de afgelopen jaren stelselmatig zijn vriendin uit Wormerveer hebben mishandeld. De Zaandammer werd ingesloten en in verzekering gesteld.

Ruim 800 hardrijders

Noordbeemster, woensdag 16 mei, 5:15 -12:15 uur.

Tijdens een snelheidscontrole op de A7 werd woensdagochtend een hoogste snelheid gemeten van 171 km per uur. In totaal reden 878 van de ruim 10.000 voertuigen te hard. Ook de komende tijd zal op diverse plaatsen op de A7 op snelheid worden gelet. Het uiteindelijke doel van het verhoogde toezicht is om het aantal snelheidsovertredingen op de A7 blijvend naar de beneden te brengen en daarmee de veiligheid op het traject te verhogen. Op het gedeelte van de A7 tussen Den Oever en Zaandam gebeuren relatief veel ernstige aanrijdingen. Gemeten over de laatste drie jaar waren er op de A7 80 ernstige aanrijdingen waar bij 7 aanrijdingen doden waren te betreuren.

Diefstal dakbedekking

Assendelft, woensdag 16 mei 2007, 07:02 uur.

De politie onderzoekt de diefstal van een grote hoeveelheid goederen vanaf een terrein aan de Industrieweg. In de periode tussen 11 en 15 mei werd het slot van het hek rond het terrein stukgeknipt. 635 rollen dakbedekking, 200 à 300 kilogram elektrakabel en een even grote hoeveelheid roestvrij staal werd weggenomen. Getuigen die informatie kunnen verschaffen worden verzocht contact op te nemen met het wijkteam in Assendelft via 0900-8844.

Laatst gewijzigd 16-05-2007 15:40 | © Politie Zaanstreek-Waterland |