Socialistische Partij

Woensdag Gehaktdag: Aanpak voortijdige schooluitval faalt ernstig

16-05-2007 * Uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het ministerie van Onderwijs blijkt dat de aanpak van schooluitval ernstig faalt. Het kabinet wil de uitval halveren, maar de daling blijkt juist te zijn gestagneerd. SP-Kamerlid Ewout Irrgang verbaast zich verder vooral over de structurele puinhoop bij Defensie. Verder onderschrijft hij de waarschuwing van minister Bos dat Verantwoordingsdag ('woensdag gehaktdag') niet moet doorslaan in overmatige bureaucratie en cijferfetisjisme.

Irrgang, SP-woordvoerder bij het Verantwoordingdebat volgende week dinsdag: "Wanneer de daling van de uitval in het huidige tempo doorzet, hebben we in 2010 niet 35.000 voortijdige schoolverlaters, zoals het kabinet wil, maar 52.000. Het lijkt mij niet realistisch om de eerder gestelde doelen te behalen als er niet zeer bewust wordt geïnvesteerd. Nu wordt het wat op zijn beloop gelaten en hoopt het kabinet op een goede afloop. Dat werkt niet."

De SP dringt aan op drastische schaalverkleining in het onderwijs als belangrijke remedie. "Wij pleiten voor een school waar mensen elkaar bij de naam kennen en iedereen zich op zijn gemak voelt. De leerling kan dan beter leren en sociale problemen worden eerder gesignaleerd. Bovendien zal het werkplezier voor de docenten groter worden, waardoor we meer goede vakmensen kunnen binden aan het onderwijs."

Irrgang ergert zich bij het doornemen van de jaarverslagen ook aan de structurele puinhoop bij Defensie. Voor het derde opeenvolgende jaar is het financieel beheer ondermaats. Uit een steekproef van de Rekenkamer bleek dat voor een kwart van de ingediende facturen tot de 500 euro geen bewijsstukken waren. Ook gevoelige beheer van wapens, munitie, en apparatuur voor versleuteling van berichten is niet op orde. "Sowieso al onacceptabel, maar nog erger is dat er geen of onvoldoende verbetering in aangebracht wordt door Defensie," stelt Irrgang. "Als hier geen keiharde toezeggingen over komen overweegt de SP eind juni tegen de slotwet voor de defensiebegroting te stemmen."

De SP-fractie is het eens met de waarschuwing van minister Bos van Financiën dat Verantwoordingsdag niet moet doorslaan in overmatige bureaucratie en cijferfetisjisme. Irrgang: "Wij hebben daar vorig jaar ook al voor gewaarschuwd. Het moet allemaal veel politieker. Maar het probleem is ook dat het Verantwoordingdebat in hoge mate achteraf is. Zo melden de jaarverslagen dat de wachtlijsten voor de jeugdzorg eind 2006 nagenoeg waren opgelost. Maar afgelopen maandag kwam alweer het bericht dat er weer 1600 kinderen op de wachtlijsten staan. De SP heeft daar minister Rouvoet al over ter verantwoording geroepen, daar wachten we echt niet mee tot de volgende jaarverslagen in mei 2008."