Voedingcentrum


'Vettax' niet ondenkbaar

14 maart 2005, aangepast op 16 mei 2007

In Duitsland blijkt er veel politiek draagvlak te zijn voor een extra BTW op âongezondeâ producten. Ook in EU-verband gaan er stemmen op om een soort âvettaxâ op snacks in te voeren. Volgens het Voedingscentrum kan de prijs van eten zeker invloed hebben op de keuze van consumenten. Zoân vettax kan in de toekomst dus deel uitmaken van het brede pakket aan maatregelen dat nodig is om overgewicht te lijf te gaan. Daarbij kan ook gedacht worden aan het goedkoper maken van bijvoorbeeld light frisdrank of groente en fruit.

Een zogenaamde vettax werd in Nederland al een aantal jaren geleden genoemd door de Raad voor de Volksgezondheid als één van de mogelijkheden om overgewicht tegen te gaan. Dit zou dan lijken op de accijnsverhoging op tabak en alcohol. Wel is een vettax lastiger in te voeren. Het is lastig om te bepalen welke producten dan extra belast zouden moeten worden.

Preventie

Het Voedingscentrum vindt dat er een breed pakket aan acties en maatregelen nodig is om het groeiende probleem van overgewicht te kunnen tegengaan. Voor de consument moet de gezonde keuze gemakkelijk worden gemaakt. De prijsstelling van producten kan daarbij helpen. Zo blijkt in kleinschalig onderzoek dat bij de frisdrankautomaat op scholen light fris beter wordt verkocht wanneer die goedkoper wordt aangeboden dan gewone fris.

Het Voedingscentrum voert diverse activiteiten uit om overgewicht te voorkomen, zoals de campagne âMaak je niet dik!â. De projecten âDe Gezonde Schoolkantineâ en âJeugd en overgewichtâ zijn er speciaal op gericht kinderen een gezond eet- en beweegpatroon aan te leren.