Commissariaat voor de Media

Lokale Omroep Maastricht beboet vanwege niet voldoen aan ICE-norm 16 mei 2007
Bij controle van de lokale radiozender Maastricht FM is gebleken dat het radiokanaal niet voldoet aan de ICE norm. Tevens kon de omroep een deel van de door het Commissariaat opgevraagde programmering niet leveren en overtrad daarmee de regels voor de bewaarplicht. Dit heeft geleid tot een boete van in totaal 2.175,-

Naar aanleiding van een klacht besloot het Commissariaat een deel van de integrale programmering van omroep Maastricht FM te onderzoeken. Daarvoor werden alle programma's van de tweede week van augustus en de tweede week van november geselecteerd.

De programmering van een lokale omroepinstelling dient voor ten minste 50 % procent te bestaan uit onderdelen van informatieve, culturele en educatieve aard. Uit onderzoek van de programmering in de week van 7 tot 13 augustus 2006 bleek dat de omroep in die periode een ICE percentage haalde van 13,4 %. In de week van 6 tot en met 12 november 2006 kwam de omroep uit op een ICE percentage van 19,1 %. In beide periodes heeft de omroep de norm dus niet gehaald.

Lokale omroepinstellingen zijn verplicht de opnames van programma's gedurende twee weken na uitzending te bewaren. Van de totaal 168 uur aan opgevraagde programmering in november kon Maastricht FM slechts 130 uur overleggen. De omroep gaf aan dat de overige 38 uur aan programmagegevens niet bewaard was gebleven vanwege een stroomstoring.