GroenLinks

Milieumigratie, het probleem van de 21e eeuw?

Klimaat en migratie 16 mei 2007

De komende 50 jaar zullen 1 miljard mensen gedwongen worden hun huizen te verlaten. Dat komt anno 2007 neer op 1 op de 7 mensen. De al bestaande migratiecrisis zal namelijk versterkt worden door de gevolgen van klimaatverandering. Dit voorspelt een onlangs verschenen rapport van de Britse ontwikkelingsorganisatie Christian Aid.

Het rapport Christian Aid is gebaseerd op de conclusies van het in februari gepresenteerde klimaatrapport van het Internationaal Klimaatpanel (IPCC). Het IPCC brengt wetenschappers bijeen in VN-verband die onderzoek doen naar de gevolgen van klimaatverandering.

Humanitaire ramp
Volgens het rapport zullen in 2080 tussen de 1,1 en 3,2 miljard mensen te lijden hebben onder watertekorten. Hongersnood zal 200 tot 600 miljoen mensen treffen en miljoenen mensen in de kustgebieden zullen jaarlijks te kampen krijgen met overstromingen. Deze rampen worden voor een belangrijk deel door de klimaatverandering veroorzaakt.

Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks: "De milieudiscussie in Europa wordt gedomineerd door de economische gevolgen van klimaatverandering voor Europese landen. Tegelijkertijd dreigen er de komende decennia miljoenen mensen op de vlucht te slaan door de gevolgen van diezelfde klimaatverandering. Ik vind het onvoorstelbaar dat daar zo weinig bij wordt stilgestaan."

Armsten het hardst getroffen
De grootste slachtoffers van klimaatverandering zijn de inwoners van ontwikkelingslanden. In tegenstelling tot de rijke landen, hebben zij niet de middelen om zichzelf tegen klimaatverandering te beschermen. Kathalijne Buitenweg: "De grootste boosdoeners zijn de VS en Europa. Zij zullen de komende tijd echter de minste schade van de klimaatverandering ondervinden. Integendeel, de gevolgen zullen het grootst zijn in de Sahel-landen, in Zuid-Azië en het Midden-Oosten. De zeespiegelstijging zal in Bangladesh veel meer schade veroorzaken dan bijvoorbeeld in Nederland. Wij dragen de verantwoordelijkheid om ontwikkelingslanden te steunen in maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen."

Migratiegolf
De grote vraag is waar de milieuvluchtelingen naar toe moeten. Andere landen rond de Sahara, in Zuid-Azië en in het Midden-Oosten hebben niet de capaciteit om zoveel verdreven mensen op te vangen. Of ze in Europa welkom zijn is nog maar de vraag.

Kathalijne Buitenweg: "Deze milieuvluchtelingen zullen de komende jaren een groot probleem gaan vormen. Het is maar zeer de vraag of de rijke landen deze stroom van milieumigranten aankunnen. Des te meer reden om te investeren in duurzame ontwikkeling van deze regio's."

Wat staat ons te doen?
Vaak wordt gesuggereerd dat de klimaatcrisis niet tegen te houden is. Dit is allesbehalve waar. We hebben het volledig zelf in de hand. "Het is nu zaak om volop te investeren in duurzame ontwikkeling. In Europa zijn er gelukkig heel veel goede initiatieven op dit gebied. Die initiatieven zijn helaas vooral gericht op duurzame ontwikkeling in de Europese landen, maar nog veel belangrijker is het stimuleren van duurzaamheid in ontwikkelingslanden. Veel economieën daar groeien snel en als we niets doen zullen ze uitgroeien tot dezelfde vieze en inefficiënte economieën als de onze", aldus Buitenweg.

Zie ook:

* rapport Christian Aid

* website IPCC

* dossier Schone lucht, klimaat en energie
* dossier Asiel- en migratiebeleid EU