Gemeente Breda

Krediet voor fase twee Hoogwaardig Openbaar Vervoer Etten-Leur, Breda, Oosterhout

Het college van burgemeester en wethouders van Breda vraagt de gemeenteraad een krediet toe te kennen van 1,25 miljoen voor de uitvoering van fase 2 van het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Als ook de raad hiermee instemt, kunnen de plannen voor de tweede fase worden uitgewerkt en uitgevoerd.

Fase 2 in twee onderdelen
Fase 2 is bedoeld om de HOV-verbinding tussen Breda en Oosterhout verder aan te leggen en bestaat uit twee onderdelen.

Het eerste onderdeel houdt in het definitief ontwerp en de aanleg van het HOV-tracé Ettensebaan- Oost met de bijbehorende twee HOV halteplaatsen. De busbaan op de Ettensebaan wordt verlengd en enkele kruisingen worden aangepast, zodat de bus er sneller overheen kan. Dit vindt plaats eind 2007/begin 2008.

Het tweede onderdeel bestaat uit het maken van een definitief ontwerp voor de HOV-verbindingsweg tussen het Centraal Station en de Oosterhoutseweg, parallel aan de spoorlijn Breda-Tilburg. De aanleg van de HOV-lijn naar Oosterhout moet in 2009 klaar zijn voor gebruik.

HOV
Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer bestaat uit een dienstregeling waarbij comfortabele bussen tot acht keer per uur rijden via een snelle route met goed toegeruste haltes. De invoering van het HOV is een gezamenlijk project van de gemeenten Breda, Oosterhout en Etten-Leur en de Provincie. Bedoeling is dat halverwege 2007 de eerste HOV bussen gaan rijden.

Eerste fase
De eerste fase is bijna afgerond. Het verbeteren van de dienstregeling tussen Breda en Etten-Leur is inmiddels gerealiseerd. De aanleg van enkele nieuwe HOV-haltes moet nog plaatsvinden. Dit gebeurt na de zomer van dit jaar.

Breda, 16 mei 2007